Legóból készített órát egy svéd programozó

Vágólapra másolva!
Alkatrészáron is százhatvanezer forintba kerül a Lego robotépítő készülékekből készített digitális óra, ám tulajdonosa biztos lehet benne, hogy egyedi darab került a birtokába.
Vágólapra másolva!

A Lego-fanatikusokról közismert, hogy bármit meg tudnak építeni kedvenc műanyag kockáikból. Hans Andersson hobbija a legorobotok építése, ám a legutolsó projektjében csak az alkatrészek származnak robotokból.

Pontos időjelzést adunk, úgy húsz másodperc múlva

A Time Twister nevű alkotás egy olyan digitális kijelzőjű óra, amelyet négy darab motor mozgat. A számokat 15 pixeles, mechanikusan mozgatott kijelzők jelenítik meg. Az egy szám megjelenítésére képes ötsoros kijelzőt egy motor mozgatja. Bár a motor viszonylag gyors, így is eltart 10-15 másodpercig az órának, míg egy számot átír. Anderssonnak még arra is volt ideje, hogy másodpercjelzőt építsen az órába, amit egy külön motor mozgat.

A Time Twister-órának egyetlen komoly szépséghibája van: a négy szám megjelenítéséhez két darab Mindstorms NXT-robotépítő készletre van szükség. Ezeknek a készleteknek darabja 70-80 ezer forintba kerül, így a csinos Lego-óra áráért már egészen komoly, dizájnerek által tervezett órákat is lehet venni.