Idén még lehet olcsó PC-t venni

Vágólapra másolva!
A merevlemezek ára hetek óta intenzíven emelkedik, ráadásul az adattároló eszközök leginkább elterjedt fajtája kezd hiánycikké válni: szakértőket és forgalmazókat kérdeztünk arról, hogy a winchesterválságnak milyen hatása lesz a magyar piacra.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, Thaiföldön évtizedek óta nem tapasztalt árvíz pusztít, a számos halálos áldozattal járó természeti katasztrófa miatt a térségben működő több high-tech-üzemnek is fel kellett függesztenie működését. Mivel az országban található a világ több olyan üzeme, ahol merevlemezeket vagy azok kulcsfontosságú alkatrészeit gyártják, a legközvetlenebb módon ezeket a termékeket érinti a gyártókapacitás drasztikus csökkenése.

Nem csak a számítógépek piacát érinti az árvíz

A hazai Media Markt és Saturn áruházakat működtető vállalatnál az [origo]-nak elmondták, hogy az árvizek miatt már most áruhiányt tapasztalnak a külső és PC-be szerelhető merevlemezek terén és a számítógépeknél is, de mivel a térségben fotótechnikai és mobiltelefonokban használatos alkatrészeket előállító gyárak is vannak, ezek ellátása is akadozik.

Fauszt Gábor, az IDC tanácsadó cég magyar leányvállalatának vezető elemzője szerint a merevlemezek ára másfél hónappal ezelőtt kezdett erőteljesen emelkedni: jelenleg mintegy kétszer annyiért lehet megvenni a winchestereket a hazai boltokban, mint szeptember elején. A szokatlanul magas árakhoz a thaiföldi árvizek mellett a forint gyenge árfolyama is hozzájárul.

Sokkal drágább már nem lesz a winchester

Az elemző arra számít, hogy a merevlemezhiány egészen a jövő nyárig eltart, addig pedig nem lehet arra számítani, hogy olcsóbbak lesznek a winchesterek. Fauszt szerint azonban az ár mostanra nagyjából már elérte a tetőpontját, sokkal többet tavasszal sem fognak elkérni a gyártók ezekért az adattárolókért. Ezért gyakorlatilag mindegy, hogy valaki most vagy csak a jövő év elején vásárol külső vagy belső merevlemezt, legfeljebb azok tudnak nagyobb összeget spórolni az eszközön, akik akár jövő karácsonyig is hajlandóak elhalasztani vásárlásukat.

Az IDC elemzőjének saját tapasztalatai szerint a hazai forgalmazók az átlagemberek körében népszerűbb, szerelés nélkül beüzemelhető, USB-s merevlemezekből nagyobb készleteket halmoztak fel, így előfordulhat, hogy jelenleg itthon egy külső házba szerelt meghajtót olcsóbban lehet megvenni mint egy beszerelhetőt, noha az kevesebb alkatrészt tartalmaz.

Csak jövőre drágulnak a PC-k

Azok számára, akik karácsonyra laptopot vagy asztali PC-t szeretnének vásárolni, jó hír, hogy a szakember szerint az adattároló eszközök magasabb ára csak a jövőre kiszállított készletekben jelenik majd meg, mivel a winchestergyártóknál a PC-gyártók prioritást élveznek, így ezekhez még a természeti csapás előtt eljutottak az alkatrészek. A Lenovo számítógépgyártó cég hazai képviseleténél kérdésünkre elmondták, a cég arra számít, hogy iparági szintű problémát okoz majd a winchesterhiány, de arra számítanak, hogy már jövő március tájékán helyreáll majd a gyártás.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Külső merevlemezek

A merevlemezek drágulásának hatására Fauszt várakozásai szerint a személyi számítógépek jövőre itthon öt százalékkal kerülnek majd többe. Azaz egy jelenleg nettó 120 ezer forintba kerülő készülékért nettó 126 000 forintot kell majd fizetni. Tovább rontja a helyzetet, hogy 2012-től az áfa mértéke 25 százalékról 27 százalékra emelkedik: így azért a konfigurációért, amelyet most bruttó 150 ezer forintért lehet hazavinni, több mint bruttó 160 ezer forintot kérnek majd el az üzletekben.

A [origo]-tól névtelenséget kérő ismert fővárosi elektronikai eszközöket árusító üzletben elmondták, hogy tapasztalataik szerint van olyan hazai forgalmazó, amely a még kedvezőbb áron beszerzett számítógép-készleteit is felárazta a jelenlegi borsos merevlemezárakhoz igazodva.

Négy gigabájt memória árát lehet megspórolni

A tízezer forintos különbségbe akár négy gigabájt extra memória, egy jó minőségű egér vagy egy dupla kapacitású háttértár, esetleg egy egyszerűbb fejhallgató vagy aktív hangfal megvásárlása is beleférhet. Korábbi cikkünkben kifejtettük, hogy a jelenleg kapható átlagos felszereltségű számítógépek nem gyorsabbak annyival két-három évvel ezelőtti társaiknál, hogy érdemes legyen lecserélni ezeket, akinek viszont egyéb okból van szüksége új PC-re, az jobban jár, ha még idén megvásárolja.