Ritkábban idegesít majd újraindítással a Windows 8

Vágólapra másolva!
A Microsoft nem tudja megoldani, hogy a Windows 8-at sose kelljen majd újraindítaniuk a felhasználóknak, viszont a cég azt ígéri, hogy az új operációs rendszer frissítése sokkal kevésbé lesz zavaró, mint az eddigieké - de nem sokkal.
Vágólapra másolva!

A Windows 8 fejlesztői blogján Steven Sinofsky, a szoftvercég operációs rendszereinek fejlesztését végző részleg vezetője közölt friss információkat a Microsoft készülő szoftverjéről.

Tudják, hogy idegesítik a felhasználókat

Sinofsky bejegyzésében kifejti, hogy a Microsoft fejlesztői is tudatában vannak annak, hogy a Windowst használókat a legjobban az idegesíti, ha egy automatikusan letöltődő frissítés miatt akkor kell újraindítaniuk a számítógépüket, amikor eredetileg ez nem volt szándékuk, mert mondjuk egy fontos dokumentumon dolgoznak. A Windows-részleg vezetője szerint a frissítések telepítésekor akkor van szükség a PC újraindítására, amikor a rendszerben olyan fájlokat kell módosítani, amelyek normál üzemben zárolva vannak, mert valamely alkalmazás használja ezeket. A frissítések telepítése kulcsfontosságú, a nem frissített rendszerek ugyanis könnyen hackerek, kártevők prédájává válhatnak.

A Windows 8 nem frusztrál majd, kivétel, ha mégis

A blogpostban olvasható információk szerint a Windows 8 a PC újraindítását is igénylő frissítések telepítését úgy ütemezi majd, hogy azok havonta egyetlen alkalommal, egyszerre települjenek. Ennek köszönhetően legfeljebb havonta egyszer, egy évben tizenkét, előre ismert alkalommal zaklatja majd a felhasználót újraindítással.

Mivel ez a megoldás azzal is jár, hogy bizonyos, közvetlenül az utolsó telepítés utáni napon érkező frissítések településére egy hónappal később kerül sor, a Microsoft a kivételes fontosságú, kritikus frissítések telepítését nem engedi majd elhalasztani, ezek továbbra is kérlelhetetlenül az újraindítást fogják követelni. Ez a szoftvercégre nézve elég kínos, mivel a Google saját, Chrome OS nevű operációs rendszerében meg tudta oldani, hogy a frissítések teljesen észrevétlenül, a felhasználó munkájának megzavarása nélkül települjenek fel.

Három nap haladékot ad majd a Windows 8

A Windows 7 esetében a frissítések telepítése után legfeljebb négy órára lehet eltüntetni a PC újraindítását kérő képernyőt, ezt követően az újból megjelenik a monitoron. Ezzel szemben a Windows 8 lehetővé teszi majd azt is, hogy akár három napig is elhalasszák a felhasználók az újraindítást.

Ennek bekövetkezésének idejéről a megújult, bizonyos idejű tétlenség után automatikusan bekapcsoló belépőképernyőn megjelenő szöveg is figyelmezteti majd a felhasználókat, a három nap letelte után azonban a PC újraindul majd. Persze itt is sikerült kivételt találniuk a redmondi mérnököknek, ha a megnyitott szoftverek bezárása adatvesztést okozna, az újraindítás kényszerítésére nem kerül sor. Hogy ezt a Windows miként állapítja meg, nem derül ki a bejegyzésből, valószínűleg egy megnyitott dokumentum, fotószerkesztő esetén a rebootolás nem megy végbe, ha viszont csak egy böngésző és egy médialejátszó aktív, akkor igen.