Egyre több vírus támadja az okostelefonokat

Vágólapra másolva!
Ugrásszerűen megnövekedett az androidos telefonokra és táblagépekre írt kártevők száma az elmúlt fél évben a Juniper Networks szerint. Más elemzők szerint csupán kétszáz vírus les az okosmobilok tulajdonosaira.
Vágólapra másolva!

Négy és félszeresére nőtt a forgalomban levő androidos kártevők száma nyár óta. A legtöbb új vírust október és november folyamán találták a Juniper szakemberei. Az androidos fenyegetettséget a cég még alacsonynak értékeli, ám a Digital Trends internetes lap szerint a fenyegetettséget a vírusok fő célpontjához, a napi több száz új vírussal támadott Windows-hoz mérik, így a besorolás megtévesztő lehet.

A Juniper nincs egyedül a borúlátó előrejelzésével. Idén a Trend Micro kiberbiztonsági cég is olyan elemzést adott ki, amely szerint január és július között 1400 százalékkal nőtt az androidos vírusok száma. Azt viszont egyik cég sem közli, hogy az adatbázisában pontosan hány mobilos vírus van. Az is elképzelhető, hogy a nagymértékű növekedésért egyedül a Juniper által felfedezett orosz mobilos kalózoldal felelős, ahonnan ismert programok feltört, kártevőkkel megfertőzött verzióit lehetett letölteni.

Lehet, hogy csak kétszáz vírus van

Csak az ismert vírusok számának növekedéséről számolnak be a Symantec és a Kaspersky kiberbiztonsági cégek is. Egyedül a McAfee közölt olyan adatokat, amellyel valóban számolni lehet. A cég augusztusi beszámolója szerint 76 százalékkal emelkedett az androidos vírusok száma, 44 új kártevőt találtak. A cég szerint a mobilplatformokra összesen körülbelül 200 olyan káros kód létezik, amely valóban terjed.

A Digital Trends három könnyen követhető tanácsot ad a mobilvírusoktól félő androidos okostelefon-tulajdonosnak. Ki kell kapcsolni az ismeretlen forrásból származó szoftver telepítésének engedélyezését. Utána kell olvasni telepítés előtt a kiválasztott szoftvernek független szoftveroldalakon. Végül pedig telepítés közben fontos, hogy a felhasználók ellenőrizzék, a telefon mely funkcióihoz fog majd hozzáférni a szoftver. Ha a program túl sok jogot akar magának - például egy játék az sms-eket is olvasná - akkor le kell mondani róla.