Olcsóbb akar lenni riválisainál a Nokia

Vágólapra másolva!
Olcsóbban akarja árulni rivális gyártóknál saját windowsos okostelefonjait a Nokia, amely az idén állt át a Microsoft szoftvereire. A cég készülékei azonban még így sem tudnak versenyezni az olcsó androidos készülékekkel.
Vágólapra másolva!

Erről Stephen Elop, a Nokia elnök-vezérigazgatója nyilatkozott a Morgan Stanley bankcsoport telekommunikációs konferenciáján a Reuters hírügynökségnek. A vezető szerint cégének elsődleges célja az, hogy növelje piaci részesedését, a cég csak azt követően tudja növelni árrését okostelefonjain, hogy stabil felhasználói bázist alakít ki. Elop szerint az első windowsos készülékek esetében legfontosabb riválisai a konkurensek által használt szoftverplatformok, így az Apple iOS-e, és a Google Androidja lesz.

Nyugat-Európában már kapható a Nokia első két windowsos készüléke, amelyek 270 és 420 euróba (84 ezer és 131 ezer forintba) kerülnek, míg egy androidos átlagkészüléket már 150 eurós, vagyis ötvenezer forint körüli áron haza lehet vinni. Bár ez azt jelzi, hogy a finn gyártó csak más WP7-es modellek áraival képes versenyezni, Stephen Elop a konferencián jelezte, hogy a Nokia az első két típusnál jóval olcsóbb készülékeket is piacra fog dobni. A windowsos modellek megjelenésével a Nokia újra megpróbálja meghódítani az amerikai piacot, amelyen elhanyagolhatóvá csökkent a cég jelenléte. Az okostelefonok piacán a Windows Phone 7 csupán másfél százalékos részesedéssel bír, míg az iPhone-on futó iOS 15 százalékkal, a Google Android pedig 52,5 százalékkal.

Elop azt is közölte, hogy a Nokia komoly lehetőséget lát a két SIM-kártyát fogadni képes, azaz egyszerre akár két szolgáltató hálózatának használatát is biztosító készülékekben. A vállalat ilyen funkciókkal rendelkező mobiltelefonjai iránt kimagasló kereslet mutatkozott, világszerte 18 millió darabot adtak el ezekből, így további hasonló készülékek megjelenése várható.