Megvalósulhat Luke Skywalker műkarja

Vágólapra másolva!
A rangos amerikai műszaki egyetem, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói elkészültek egy új típusú chip fejlesztésével, amelynek működése az emberi agyéhoz hasonló, ugyanazon az elven dolgozza fel az információkat, ahogy az agy teszi a neuronokkal - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.
Vágólapra másolva!

Egy ilyen lapka alkalmazásával megoldható lesz az, hogy gondolattal lehessen vezérelni művégtagokat, egy robotikus kezet tehát ugyanúgy tud majd használni a viselője, ahogy egy valódit. Hasonló megoldást eddig csak a Star Wars filmben lehetett látni, ahol az egyik főszereplő, Luke Skywalker egyik karját pótolták egy, az eredetivel teljesen megegyező végtaggal.

A lapka kifejlesztői szerint a lapka a mesterséges intelligenciát használó eszközökben is áttörést hozhat. Az MIT kutatóinak lapkája képes szimulálni az emberi agyban létrejövő, az ingerületek továbbítását végző szinapszisokat. A chip mindössze mintegy négyszáz tranzisztorból áll, és az áram ugyanolyan logikai módon áramlik benne, ahogy az agysejtekben az ioncsatornákon keresztül az ionok.

Az agy működését utánzó lapka segítségével különböző idegrendszeri funkciókat, például a látott kép feldolgozását lehet majd modellezni. Hagyományos, számítások végrehajtására optimalizált processzorokon az agy működését sokkal bonyolultabb utánozni, egy-egy művelet végrehajtása órákat vagy napokat vehet igénybe, míg az emberi agyhoz hasonló működésű elvű lapkával a szimuláció jelentősen felgyorsul majd.