Egy, a Google kereső-algoritmusának kifejlesztésében is közreműködő olasz matematikus saját webes keresőt fejlesztett ki, amely állítása szerint sokkal hatékonyabb az amerikai cég szolgáltatásánál, bár ezt bizonyítékokkal egyelőre nem támasztotta alá.

Massimo Marchiori, a Padua Egyetem adjunktusa a Volunia nevű új kereső honlapján publikált promóciós videóban azt állítja, hogy saját fejlesztésű keresője nem csupán néhány százalékkal hatékonyabb kutakodást tesz lehetővé a világhálón, hanem attól teljesen eltérő megközelítést használ.

Marchiori szerint saját algoritmusa sokkal hatékonyabban képes felkutatni az interneten lévő információkat, és szerinte a Google-étól radikálisan eltérő működési elve a jövő keresőinek alapjait fekteti le.  A szakember bevallása szerint nem feltétlenül jobb, hanem a Google-tól teljesen eltérő keresőt készítenek. A Volunia-kereső béta tesztüzemben fog elindulni a  közeli jövőben,  tesztelésére előzetesen is lehet jelentkezni a szájton e-mail cím megadásával. A kereső fejlesztői a Padua Egyetem korábbi hallgatói közül kerülnek ki, a projektnek pedig egy ismert szardíniai technológiai befektető biztosít pénzügyi hátteret - számolt be a PC World amerikai technológiai lap.

Az olasz matematikus a Corriere della Sera című olasz napilapnak a múlt héten adott interjújában sem árult el részleteket. "Nagyon sajnálom, jelen pillanatban semmi többet nem mondhatok, mivel egy olyan óriáscég, mint a Google, száz fejlesztőjét ráállíthatná a projektre, és indulásunk előtt könnyen ellophatná az ötletünket. Ha azonban nem hinnék abban, hogy egy nagyjelentőségű dologról van szó, amely versenyképes lehet a keresőóriás szolgáltatásaival, nem vennék részt a projektben" - nyilatkozta a Marchiori.

Massimo Marchiori egyébként elismert internetes szakember, tagja például a orld Wide Web Consortium (W3C) nevű szervezet igazgatótanácsának is, amely az internetes szabványok kialakításáért felel, és az internet atyjának tartott Tim Berners-Lee alapított. Marchiori még a kilencvenes évek közepén dolgozta ki Hyper Seach nevű alkgoritmusát, amelyet egy amerikai konferencián mutatott be, ahol Larry Page, a Google társalapítója is részt vett - később ez a technológia alakult á a Google keresőjének alapját képező Page Rank-rendszerré, amely az oldalakat fontosságuk alapján rangsorolja.