Kinyírhatja az e-könyv-olvasót a reptéri átvilágítás

Vágólapra másolva!
Rejtélyesen tönkremenő Kindle e-könyv-olvasók miatt panaszkodnak a gyakran utazó felhasználók. A gyanúk szerint a reptéri csomagvizsgálók teszik tönkre a készülékeket - adta hírül a Telegraph.
Vágólapra másolva!

A legtöbb e-könyv-olvasó gond nélkül túléli a repülőtéri biztonsági vizsgálatot, ám néhány utazónak a vámszabad területen kellett gyorsan könyvet vásárolnia miután olvasójuk tönkrement, hogy ne unatkozzanak repülés közben. "A madridi repülőtér röntgenes vizsgálata után nem volt hajlandó bekapcsolnia Kindle-öm. A reptér felé tartva még egy e-könyvet olvastam, más okot nem tudok, ami miatt elromolhatott volna" - írta az egyik felhasználó, akit a rejtélyes hiba utolért.

Forrás: Amazon
A laptop nem sérül a reptéri biztonsági vizsgálaton, a Kindle-nek viszont árthat a berendezés

Az e-papír-kijelzők szakértőjének számító Dapinh Chu professzor szerint nem az átvilágítás okozta a Kindle kijelzőjének meghibásodását. A repülőtéri biztonsági berendezésekben azonban komoly statikus elektromos tér épülhet fel, ami károsíthatja az e-papírt. A papírhoz hasonló kijelzők több ezernyi mikrokapszulából állnak, amelyek töltését a kijelző vezérlőchipje állítja be egyesével. Ha a kapszula töltött állapotban van, akkor fehéret mutat, ha nincs töltve, akkor feketére színeződik. A reptéri csomagvizsgálókban azonban akár 100 voltos statikus töltés is felépülhet, ami örökre töltött állapotba rögzítheti a mikrokapszulákat - véli Chu professzor.

Az Amazon szóvivője szerint a reptéri biztonsági berendezések semmilyen veszélyt nem rejtenek az e-könyv-olvasókra. A cég azonban az összes reptéri incidens során meghibásodott készüléket garanciálisan cserélte.