Már otthon is nyomtatható belföldi vonatjegy

Vágólapra másolva!
Már otthon is ki lehet nyomtatni a MÁV és a GYSEV belföldi vasútvonalaira interneten vásárolt jegyeket, melyeket eddig csak a pályaudvari automatákon lehetett átvenni. Csak A/4-es lapra nyomtatott jegy érvényes, a kalauzok az azon lévő kódot olvassák le okostelefonjukról az ellenőrzés során.  
Vágólapra másolva!

November közepétől már nemcsak a nagyobb állomásokon található automatáknál, hanem bárhol ki lehet nyomtatni a MÁV-START-nál interneten vásárolt belföldi vasúti menetjegyet, amellyel a MÁV és a GYSEV járatain lehet utazni. Az 52 millió forintos beruházást igénylő fejlesztésnek köszönhetően most már teljesen kihagyható a menetjegyért való sorbanállás, az otthon kinyomtatott jegyeket okostelefonokkal olvassák le a kalauzok, amelyekből 1450 darabot vásárolt a vasúti társaság.

Kővári Zsolt, a MÁV-START vezérigazgatója elmondta: november 14-től egy hét alatt belföldi járataikra 20 ezer menetjegyet vásároltak interneten, és ennek 7-8 százalékát már otthon nyomtatták ki az utasok. A társaság 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét. Azóta a szolgáltatást egyre többen választják, jelenleg 40 ezer aktív felhasználójuk van, és egymillió jegyet vásároltak online. Céljuk, hogy a következő időszakban az interneten vásárolt menetjegyek arányát a jelenleg 2,5-3 százalékról 15 százalékra növeljék - mondta a vezérigazgató.

Dolgoznak azon, hogy külföldi járatokra is lehessen jegyet nyomtatni

A MÁV-START nemzetközi járataira akkor lehet majd otthon kinyomtatni a jegyeket, ha a külföldi vasúttársaságok az ellenőrzés technikai kérdésében megegyeznek. A MÁV-START tájékoztatása szerint az otthoni nyomtatású belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket az interneten az utazás előtt már akár 60 nappal meg lehet vásárolni. A visszaélések elkerülése érdekében az otthon nyomtatott jegyek - az európai vasutak gyakorlatát követve - egy adott napra, és meghatározott vonatra érvényesek, névre szólóak és nem átruházhatók.

A menetjegyet A/4-es méretű fehér papírra kell kinyomtatni, az azonosítást kétdimenziós pontkód szolgálja, amelyet okostelefonnal olvasnak le a kalauzok. Amennyiben az utas nem használja fel az otthon nyomtatott menetjegyét, akkor csak az online vásárlási felületen kezdeményezheti a visszatérítést legkésőbb a vonat indulás előtt egy órával - közölte a MÁV-START Zrt.