Kis falvakban is elérhető lesz az interaktív tévé Magyarországon

Vágólapra másolva!
A T-Home december elsejétől műholdas és internetes technológiát egyszerre használó, online tékát is kínáló interaktív tévészolgáltatást indít, amelyre olyan területeken élők is előfizethetnek majd, ahol az IPTV-hez szükséges szupergyors internet nem áll rendelkezésre. 
Vágólapra másolva!

Az Interaktív Sat TV nevet viselő szolgáltatás digitális, műholdas átvitelt használ, amely lehetővé teszi HD-felbontású csatornák vételét is. A hagyományos műholdas tévéhez képest, amelyet már évek óta kínál a társaság, az új szolgáltatás interaktív szolgáltatásokat is kínál az interneten kersztül. A hazánkban egyedülálló szolgáltatás 2,5 millió háztartásban lesz elérhető december elsejétől.

Három napig visszanézhető műsorok

Ezek közül az egyik legfontosabbik az interaktív Sat TV-vel debütáló Archív TV, amelyről bizonyos csatornák legnépszerűbb műsorait lehet lekérni három napra visszamenőleg, ezeket az előfizető akkor tudja megtekinteni, amikor ehhez kedve van anélkül, hogy külön fel kellene vennie azokat a beltéri egységre. Kezdetben a Magyar Televízió, a HírTV, az OzoneNetwork és a LifeNetwork csatornák műsorai lesznek elérhetőek, később várható az egyik kereskedelmi csatorna megjelenése is.

Nem minden csatorna és nem minden műsor érhető el ezen a módon, a többi műsort a beltéri egység merevlemezére lehet felvenni, melynek időzítését a tévén megjelenő elektronikus műsorújságból egyetlen kattintással el lehet végezni. A rendszer lehetővé teszi a tévéadás megállítását és későbbi folytatását is, emellett az indulást követően online videotéka is elérhető lesz a beltéri egységekről, amelyeken az [origo] híreit is el lehet olvasni, és YouTube-videókat is lehet nézegetni. Az internetről elérhető tartalmakat is bővítik a jövőben, a YouTube videomegosztó mellett, a Facebook közösségi oldal és a Netpincér ételrendelős szolgáltatása is meg fog jelenni a kínálatában.

Egy megabites internet a belépő

Ezek eléréséhez ugyan az ügyfélnek rendelkeznie kell T-Home-os internetkapcsolattal, daz IPTV-vel eltérően alapkategóriás, egymegabit/s-os letöltésre alkalmas kapcsolat már elegendő a használathoz. Az Interaktív Sat TV szolgáltatást azért lehetséges alapszintű sávszélességgel is használni, mert nem csak streaming módban lehet flimeket nézni rajta, hanem elérhető a tartalmak letöltése is a set top boxra. A T-Home közlése szerint azonban 2-3 megabit/szekundumos internetkapcsolaton már azonnal megkezdődik a kikölcsönzött filmek lejátszása, nincs szükség feltétlenül előzetes letöltésre.

Ha az internetkapcsolat meghibásodik, az Interaktív Sat TV hagyományos műholdas televízióként használható tévénézésre, interaktív funkciói nélkül - mondták el a T-Home képviselői a szolgáltatás premierjén. A legolcsóbb, 19 csatornát tartalmazó Sat TV-csomag havidíja 1900 forint lesz, a 76 csatornát tartalmazó, legkomolyabb csomag pedig havi 6300 forintba fog kerülni. A havi öt film kibérlését lehetővé tevő digitális videotéka ára 1690 forint lesz.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Home ajánlati márka tulajdonosa is.