Betilthatják a HTC mobiljait is Németországban

Vágólapra másolva!
A Samsung táblagépe után a tajvani HTC okostelefonjai is lekerülhetnek a német boltok polcairól egy szabadalmi per miatt.
Vágólapra másolva!

A High Tech Corporation (HTC) nevű céget a német IPCom nevű szabadalmi portfóliókezelő társaság néhány évvel korábban perelte be egy mannheimi bíróságon. A felperes vállalat szerint a HTC jogtalanul használt a termékeiben olyan szabadalmakat, amelyeket a német Bosch cég védetett le a nyolcvanas évek közepe és 2000 között. Az IPCom a HTC mellett a finn Nokiával is hasonló okokból pereskedett.

A HTC a Guardian című brit napilap értesülései szerint az IPCom 2009 februárjában első fokon megnyerte a pert, ám a HTC megfellebbezte azt, mellyel kapcsolatban a héten hozott volna ítéletet a bíróság. A lap szerint azonban HTC még az újabb ítélet megszületése előtt visszavonta a perrel kapcsolatos kifogásait, noha korábban egy szabadalmi bíróság megkérdőjelezte annak a szabadalomnak a valódiságát, amelynek nyomán a 2009-es döntést meghozták.

Ennek következtében életbe léphetnek az IPCom által kért tiltó rendelkezések, a szabványok kezelését végző cég pedig a lapnak közölte, hogy ezek nyomán valószínűleg lekerülnek a németországi boltok kínálatából a HTC okostelefonjai. Ugyanakkor a Guardiannek nyilatkozó szakértők szerint a tajvani gyártónak még vannak lehetőségei a tiltó rendelkezés elkerülésére vagy késleltetésére. A HTC számára komoly érvágás lenne, ha nem árusíthatná a karácsonyi vásárlási szezonban készülékeit épp Németországban, amely Európa legnagyobb okostelefon-piacának számít.