Egy luxusautó áráért kelhet el az Apple alapító irata

Vágólapra másolva!
Várhatóan száz-százötvenezer dollárt, vagyis  húsz-harmincmillió forintot is megadnak majd az Apple cég alapító iratának első vázlatának eredeti példányáért, amelyet a Sotheby's aukciósház decemberi árverésén fognak értékesíteni - számolt be a Bloomberg amerikai üzleti lap.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs 1976. április elsején találkozott két üzlettársával, Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel azért, hogy megalapítsák számítógépek gyártására szakosodott vállalkozásukat, az Apple Computer Companyt. Ekkor készült az a háromoldalas szerződéstervezet, amelyben rögzítették a cégalapítás körülményeit, amelyet mindhárom fél saját kezűleg szignált.

Ezt az okiratot bocsátja árverésre december 13-án New Yorkban a Sotheby's aukciósház, amelynek várakozásai szerint legalább száz-százötvenezer dollárt, vagyis húsz-harminc millió forintot fizetnek majd az iratért. "Az alapítóirat a pénzügy, a társadalom és a technológia történetének fontos része"- nyilatkozta az aukciósház könyvekkel és kéziratokkal foglalkozó részlegének vezetője.

Aprópénzt kapott részesedéséért

Az iraton rögzített információk szerint Wayne tíz százalékos részesedésre volt jogosult abban az esetben, ha sikerül Wozniakot átcsábítania az Apple-höz akkori munkahelyéről, a Hewlett-Packardtól. Wayne ugyan sikerrel járt, de néhány nappal később kilépett a partnerségből - a szerződés ezt rögzítő kiegészítője ugyancsak megtalálható a Sotheby's gyűjteményében.

Forrás: Sotheby's

Az Apple első logóját megrajzoló Ronald Wayne - akit Jobs többször is megpróbált visszacsábítani a céghez - nyolcszáz dollárt kapott a cégben birtokolt részesedéséért, majd egy második alkalommal további ezerötszáz dollár ütötte markát az aukciósház birtokában lévő iratok szerint.
Mindez igencsak aprópénz ahhoz képest, hogy a tízszázalékos részesedés ma mintegy 35 milliárd dollár értékkel bírna.

"A leggazdagabb ember lennék a temetőben"

Az alapítóiratot egyébként Wayne adta el a kilencvenes évek közepén egy kéziratok adásvételével foglalkozó szakembernek nagyjából akkortájt, amikor Steve Jobs NeXT nevű cégétől visszakerült az Apple élére. Az idén 77 éves Ronald Wayne az Apple-ből való kilépéséről a Bloombergnek Steve Jobs halálát követően úgy nyilatkozott, hogy bár Wozniakot és Jobsot egyaránt lángelmének tartotta, ám úgy érezte, hogy a cég olyan, mint egy hullámvasút. A szakember szerint ha az Apple-nél marad, mára ő lenne a "leggazdagabb ember a temetőben".