3D-tévével keveset, a zöld hűtővel sokat spórolhat

lcd-tévé
Vágólapra másolva!
Néhány éven belül behozhatja az árát a villanyszámlán egy új hűtőszekrény, a slágernek számító ledes LCD-tévék 3D-módban sokat fogyasztanak, távirányítóval készenléti módba kapcsolva viszont végre takarékosan működnek. Magyarország legzöldebb berendezéseinek díjátadóján a szakértők azt is elárulták, mennyi pénzt lehet spórolni egy új tévével, mosógéppel vagy hűtőszekrénnyel.
Vágólapra másolva!

Az E.ON energiaszolgáltató cég idei energiatakarékossági versenyének szervezői a TÜV Rheinland ipari minősítő intézet laboratóriumaiban különböző otthoni elektronikai berendezések, például LCD-tévék, mosó-, és mosogatógépek, hűtőszekrények fogyasztását vizsgálták meg. A vizsgált termékeket a részt vevő gyártók önkéntesen bocsátották a szervezők rendelkezésére, de nem minden márka képviseltette magát a megmérettetésen.

A 3D-s tévézés többet fogyaszt

Idén már a legtöbb eladott lapos képernyős televízió a ledes háttérvilágítású LCD-készülékek közül kerül ki, amelyeket gyakran LED-tévéként is emlegetnek. Zsákai Zoltán, a TÜV Rheinland osztályvezetője szerint méréseik alapján ezek a tévék nagyjából harminc százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak mint a néhány évvel korábbi, még fénycsöves háttérfényt tartalmazó elődeik. Tavaly még ez utóbbiak voltak az olcsók, a ledes készülékek pedig sokba kerültek, idénre azonban már a ledes modellek ára is elérte az alsó szegmenst.

Forrás: Sony
Az egyik győztes, a Sony 32EX310-es tévé

Tavalytól eltérően az idén plazmatévéket nem, csak LCD-ket vizsgáltak, melyek közül a Sony és a Philips készülékei lettek a győztesek a különböző képméreti kategóriákban: a 40 colnál kisebb készülékek esetén a legjobb és a legrosszabb fogyasztású tévék éves áramdíja 2500 forint körüli összegben tér el. A mérések során az is kiderült, hogy a 3D üzemmódba kapcsolva, az erre alkalmas készülékek fogyasztása 30 százalékkal emelkedik, mivel a képfeldolgozó elektronika ilyenkor a szokásosnál nagyobb teljesítményen dolgozik.

Komoly különbség a fogyasztásban a tévék esetében 40 és 50 colos képméret mellett jelentkezik, ott a legjobban szereplő készülék éves üzeme 4800 forintba kerül, a legrosszabbul szereplő pedig 8900 forinttal növeli a villanyszámlát. A különböző beépített, a fényerő csökkentésével dolgozó fogyasztáscsökkentő öko-funkciókkal, a TÜV tapasztalatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal lehet mérsékelni a fogyasztást, de egy világos lakásban nem mindig lehet ezeket kihasználni.

Áttörés a tévék készenléti fogyasztásában

Zsákai az [origo]-nak elmondta, hogy komolyabb áttörés a tévék készenléti fogyasztás esetében történt tavalyhoz képest: ebbe a módba akkor kerülnek a készülékek, ha csak távirányítóval kapcsoljuk ki őket, ilyenkor elejükön egy apró dióda világít. Az idei győztes készülék készenléti üzemmódban 0,08 wattnyi teljesítményt vesz fel, ami éves szinten nagyjából fél wattórányi áram felhasználását jelenti. Így a kvázi kikapcsolt üzemmód éves szinten mindössze húsz-harminc forinttal növeli a villanyszámlát, ha valaki napi tizennyolc órán át standby módban tartja a tévéjét.

Forrás: whirlpool
A Whirlpool zöld hűtője jelentős villanyszámlát spórol

A tavaly mért tévék esetében a készenléti fogyasztás dupla ekkora volt, de még az is elhanyagolható összeget jelent éves szinten. A TÜV szakértője szerint a legnagyobb titkos "áramtolvajok" a régi katódsugárcsöves tévék voltak, amelyek közül némelyik kikapcsolt állapotban is megevett akár 8-10 watt energiát, ami éves szinten nagyjából 50 wattórás extra fogyasztást, kétezerötszáz forintos extra díjat jelentett - igaz, azok a tévék bekapcsolva viszont feleannyi áramot használtak fel, mint az egyre nagyobb képernyőt elérhető áron kínáló LCD-tévék.

Az új hűtő behozhatja az árát

Egy tízéves vagy régebbi, még nem energiatakarékos működésre optimalizált hűtőszekrény új, zöld típusra cserélése akár befektetésnek sem rossz Zsákai Zoltán szerint. Egy átlagos háztartásban ugyanis, a nap huszonnégy órájában működő fridzsider működtetése emészti fel a legnagyobb energiát, a modern típusokkal pedig olyan nagy összeget lehet spórolni az áramdíjon, hogy az új készülék ára néhány év alatt megtérül.

Az idei megmérettetésen a legkevesebbet fogyasztó Whirpool hűtőszekrény működtetése egy év alatt nyolcezer forinttal növeli a villanyszámlát, míg a legrosszabbul szereplő - ezért meg nem nevezett - modell használta több mint dupla ennyibe kerül tulajdonosának. A TÜV Rheinland mérései szerint egy energiatakarékos mosogatógéppel évi ötezer forinttal, egy hasonló ismérvű mosógéppel pedig évi hatezer forinttal csökkenthető az éves villanyszámla. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos háztartásban, ha minden eszközből energiatakarékos típust választanak, évi harmincezer forinttal is csökkenthetik kiadásaikat a TÜV mérései szerint. Mivel a felmérésre a gyártók eleve a legjobbnak tartott termékeiket küldték, ennél nagyobb különbség is elérhető a még kedvezőtlenebb fogyasztással bíró eszközökhöz képest.