Már novellát is begépelhet a Facebookra

Vágólapra másolva!
Jelentősen megnövelte a Facebook a felületén begépelhető állapotfrissítések maximális hosszát: az eddigi ötezer karakterről több mint hatvanezerre bővül a limit. Ilyen terjedelembe akár egy teljes novella is belefér.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldalon a közelmúltig legfeljebb ötezer karakteres bejegyzéseket lehetett publikálni, az ennél hosszabb szövegek bevitelét az oldal nem engedte, hibaüzenettel jelezte a felhasználónak, hogy rövidítse le azt. A hosszabb szövegeket mostanáig csak a Jegyzetek (Notes) menüponton keresztül lehetett közzétenni a közösségi oldalon.

A napokban azonban tizenkétszeresére nőtt a Facebookon publikálható bejegyzések szöveges hossza, jelenleg 63 206 karakter hosszú lehet egy szöveg, ez a terjedelem gyakorlatilag már egy novella publikálására is elegendő. A felhasználók hírfolyamjaiban továbbra sem fog megjelenni teljes hosszúságában a több oldalas szöveg, csak annak rövidített változata, a teljes nézethez a bejegyzésben lévő linkre kattintva lehet átállni.

A Facebook indulásakor csupán 160 karakteres miniüzeneteket lehet közzétenni a szájton, ami a Twitter mikroblog-bejegyzéseivel azonos terjedelmet jelent. A közösségi oldal 2009 tavaszán 420 karakterre bővítette a szövegek hosszúságát, idén nyáron pedig ötszáz karakteresre növelte azt. Szeptember óta ötezer karakter volt a publikálható szöveg maximális hossza egészen mostanáig. A rivális Google+ közösségi szolgáltatáson százezer karakternél húzták meg a határt.