Kibertámadások zajlottak az orosz választások alatt

Vágólapra másolva!
A vasárnapi oroszországi törvényhozási választások alatt több, a kormányt kritizáló rádióállomást, hírportált és a választások törvényességét ellenőrző szervezetet is túlterheléses támadás ért az interneten.
Vágólapra másolva!

A Guardian című brit napilap szerint az Ekho Moszkvi nevű moszkvai rádióállomáshoz tartozó honlapokat, illetve a Slon.ru című orosz liberális hírportált, valamint a nyugat-európai finanszírozású, a választások tisztaságát figyelő Golosz jogvédő szervezet honlapját érte a vasárnapi választások alatt túlterheléses támadás. A BBC szerint egy New Times nevű ellenzéki lap és egy Kommerszant című üzleti lap online kiadásait is elérhetetlenné tették vasárnap, továbbá az egyik helyi blogszolgáltató rendszereit is túlterhelték.

Ennek során az oldalakat kiszolgáló szervereket olyan nagy számú egyidejűleg indított lekéréssel árasztották el, hogy azok mintegy tíz órán át teljesen elérhetetlenné váltak. A Guardian szerint a támadást elszenvedő oldalak üzemeltetői úgy vélik, hogy az inzultus mögött Vlagyimir Putyin kormányfő és Egységes Oroszország (JR) nevű pártja állt. A párt ugyan 48 százalékával messze az élen végzett, de elvesztette korábban élvezett kétharmados többségét a hétvégi választásokon.

Lilija Sibanova, a Golosz vezetője a Guardiannek úgy nyilatkozott, hogy szerinte egy ilyen nagyszabású támadás végrehajtására csak az orosz kormánynak dolgozó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB), a KGB utódszervezete lehet képes. Az Ekho Moszkvi főszerkesztője, Alekszej Venediktov a Twitteren úgy kommentálta az eseményeket, hogy "egyértelmű, hogy a választás napján végrehajtott támadás kísérlet arra, hogy megakadályozzák a választási csalásokról szóló információk nyilvánosságra hozatalát".