Széles sávú mobilnetet építettek ki a budapesti metrón

Vágólapra másolva!
Széles sávú  mobilinternetes hálózatot épített ki a  Vodafone a budapesti 2-es és 3-as metró teljes vonalán. A rendszert a jövő év elejétől a Telenor ügyfelei is használhatják majd, januártól pedig a kisföldalattira is kibővítik lefedettségét.
Vágólapra másolva!

A budapesti metró vonalain a kétezres évek eleje óta lehet mobiltelefonálni és sms-ezni, eddig azonban csak a második generációs mobilinternetes technológiákkal (GPRS, EDGE) lehetett mobilinterneten kapcsolódni a föld alatt a szolgáltatók rendszereihez a hírek, e-mailek vagy chates üzenetek mobiltelefonról való eléréséhez.

Két mobilcég gyorsítja be föld alatti internetjét

A Vodafone közlése szerint az új HSPA+ hálózat elméletileg 21 megabites másodpercenkénti letöltési sebessége is tud biztosítani a széles sávú mobilinternetes technológiát használó ügyfelek számára a 2-es és 3-as metrón, januártól pedig a kisföldalattin is. Bár a 21 megabites átvitelt még nem támogatja minden készülék, néhány megabites kapcsolat már elegendő akár hírportálok multimédiás elemekkel megtűzdelt tartalmainak gyors elérésére is. A szolgáltatás a Vodafone, a hálózati berendezéseket Huawei cég, és a tömegközlekedésért felelős Budapesti Közlekedési Központ együttműködésével valósult meg, és a társaság normál tarifájáért használhatják az ügyfelek.

A társaság által kiépített széles sávú infrastruktúrát a jövő év elejétől megosztja a Telenorral is, így akkortól ennek a vállalatnak az ügyfelei számára is elérhető lesz a széles sávú mobilinternet az állomások területén és az alagutakban, míg a T-Mobile egyelőre a felszíni 4G-s hálózatbővítésekre koncentrálja kapacitásait - tudtuk meg a vállalatok sajtóosztályaitól.

Forrás: Vodafone

Nem lesznek lefedetlen részek az alagutakban

Kiácz Balázs, a Vodafone fejlesztési igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy azért most valósulhatott meg a mobilinternetes fejlesztés, mert a metróhálózatban lévő kommunikációs hálózatot üzemeltető cég lehetővé tettem, hogy föld alatt lévő bázisállomások forgalmát ne drága bérelt vonalon, hanem kedvezőbb költséggel üzemeltethető Ethernet-kábeles széles sávú kapcsolaton továbbítsák saját hálózataik felé. Kiácz elmondta, hogy a cég eleve más megoldást választott, mint riválisai: nem az állomások végein helyezte el bázisállomásait, ekkor ugyanis az alagútban a térerő jelentősen csökken. Ehelyett a cég olyan speciális kábel lefektetéssel oldotta meg a hálózat lefedését, amely mesterségesen kialakított réseken keresztül az antennákhoz hasonlóan bocsát ki rádiójeleket magából, így a vonal teljes részén lefedettséget biztosít.

Az internet vonzóbbá teszi a metrót

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint a budapesti fejlesztések példaértékűnek tekinthetők, hiszen a New York-i metrón is csak az állomások területén működik a mobilinternet, Londonban pedig egyelőre ott sem, a brit fővárosban a jövő évi olimpiára terveznek kiépíteni hasonló szolgáltatást (ugyanakkor Buenos Airesben például ingyenes wifit használhatnak az utazók). Vitézy szerint a szolgáltatás vonzóbbá teszi a tömegközlekedést a fővárosiak számára, akik közül egyre többen használnak okostelefont: ők az utazás unalmas perceit a jövőben online hírek, levelek olvasásával, vagy akár internetes rádiók hallgatásával is elüthetik.

A Vodafone statisztikái szerint a kék és piros metró utasai közül szinte mindenkinél van mobiltelefon, okostelefonnal pedig mintegy húsz százalékuk rendelkezik, így a széles sávú mobilinternet több tízezren fogják használni a föld alatt.