Retrofotós szoftver lett az év iPhone-alkalmazása

Vágólapra másolva!
A retrohangulatú fotókat készítő Instagram lett az év alkalmazása az Apple szerint. A tizenötmillió felhasználóval rendelkező ingyenes program köré komoly ipar épült ki az elmúlt évben.
Vágólapra másolva!

Tízfős stáb fejleszti az év legsikeresebb iPhone alkalmazását. Az Apple által az év iPhone-os alkalmazásának választott Instagramot több mint másfél magyarországnyi felhasználó telepítette a mobiljára.

A program központi funkciója nem a képek készítése, és nem is a tökéletlen lencsékkel készült, megsárgult fotókat idéző témamódok, hanem a megosztás. A közösségi oldalakhoz hasonlóan a mobilfotósok bejelölgethetik egymást, és a fotó elkattintásának pillanatában megoszthatják egymással képeiket. A fényképek az internetre is felkerülnek, ám csak az tudja megnézni, aki megkapja a képhez vezető linket.

Forrás: [origo]
Nem az web az Instagram elsődleges felülete, de azért a böngészőben is megjelennek a fotók

Az ingyenesen letölthető alkalmazás köré komoly ipar is épült. A mobilos fotókat ki lehet nyomtattatni, készítenek belőle fotókönyvet, lehet olyan iPhone-tokot rendelni, aminek a mintáját a felvételek adják. Annak se kell hosszasan keresgélnie, aki hűtőmágnest vagy falra akasztható, vászonra kasírozott verziót szeretne az iPhone-os képéből.

Androidra még nincs kész

A programnak számos, hasonló funkciókat kínáló másolata létezik Androidra, ám egyikben sem lehet ismerősöknek jelölni az Instagramot használó iPhone-os barátokat. Ha a fotós szoftvert fejlesztő csapat kiadná a hivatalos androidos klienst, várhatóan el tudná hódítani a klónok felhasználóinak egy részét is.

A fotós szoftver köré magyar felhasználói közösség is szerveződött. Bejegyzéseiket a ritkán frissülő Instagram blogon lehet megtalálni, időnként pedig kiállításokat is szerveznek. Az elsőre tavasszal került sor, azóta pedig már olyan pályázatok is születtek, amelyekre instagramos képpel lehet nevezni.