Amerikai közművekbe jutottak be hackerek

Vágólapra másolva!
Három amerikai város áram- és vízszolgáltató üzemeit is feltörték hackerek - ismerte el a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik vezetője nemrég egy kiberbiztonsági konferencián. A behatolók valószínűleg csak a kihívás vonzotta, mert bár tehették volna, nem árasztották el szennyvízzel az egyik település egyik tavát.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium értesülései szerint Michael Welch, az FBI kiberbűnözéssel foglalkozó részlegének megbízott vezetője egy internetbiztonsági konferencián ismerte be a feltörések tényét. Welch nem nevezte meg, hogy mely amerikai városok közműveibe tudtakk behatolni a hackerek, csupán annyit árult el, hogy ezek egyike az ország egyik fontos nagyvárosa. Az FBI szakértője szerint a hackerek hozzáfértek az ipari rendszerek vezérlésére használt SCADA-rendszerekhez. Welch elmondása szerint a hackereket valószínűleg csak a kihívás vonzotta, mert az egyik behatoló megtehette volna, hogy egy város szennyvizhálózatának tartalmát egy helyi tóba irányítsa, egy másik pedig lekapcsolhatott volna egy villamos erőművet, mégsem éltek a lehetőséggel.

A BBC szerint nemrég egy pr0f álnevet használó hacker jelentette be, hogy egy texasi település vízművébe hatolt be, amelyet csupán egy három karakteres jelszóval védtek le, azt azonban nem tudni, hogy az FBI is erről az esetről számolt-e be. A biztonsági szoftvereket fejlesztő Sophos cég vezető szakértője, Graham Cluley a BBC-nek elmondta, hogy az ipari vezérlőrendszerek azért váltak a hackerek egyik fő célpontjaivá, mert az elvileg internetről elszeparáltan működő rendszereket csak minimálisan védik le, sokszor az üzemeltetők a gyári jelszavakat sem változtatják meg.

Tavaly egy Stuxnet nevű károkozó bukkant fel, amely szakértők szerint egy iráni urándúsító üzem támadására hoztak létre, nemrég pedig magyar kutatók fedezték fel annak utódját, a Duqut, amely ugyancsak kifejezetten ipari rendszerek fertőzésére készült, feltehetően ipari kémkedési célból.