Ukrán fejlesztők honlapja azt ígéri, megmutatja, hogy a látogató milyen filmeket, zenéket vagy programokat torrentezett le korábban saját számítógépére. Utánajártunk, mennyire lenyomozható a Bittorrent-forgalom, kell-e pánikolnia a kedvenc sorozatát a világhálón beszerző átlagembernek.

A YouHaveDownloaded.com című honlap a felkeresésekor automatikusan rákeres a látogató számítógépének IP-címére, és megvizsgálja, hogy az adott IP-címről milyen letöltéseket szolgáltak ki Bittorrent technológiával. Az utóbbi évek legnépszerűbb letöltőplatformjának lényege, hogy a fájlokat nem egy-egy központi helyről, hanem akár több száz kis darabban, különböző forrásokból lehet letölteni, eközben pedig a saját gépünk is elérhetővé teszi mások számára a filmek, zenék vagy programok már rendelkezésre álló darabjait.

Nem látnak minden letöltést

Próbáink során az oldal valóban dobott fel korábban letöltött torrentfájlokat, de csak akkor, ha egy nagyvállalatnak az internet felé egyetlen közös IP-címről látható hálózatáról jelentkeztünk be rá. Ekkor az oldal több tucat olyan fájlt is megjelenített, amelyet az utóbbi hónapokban töltöttek le az adott hálózatban valamelyik torrentoldalról. Mivel a nagy internetszolgáltatók az ügyfeleik számítógépeinek kiosztott IP-címeket megváltoztatják, a torrentforgalmat monitorozó szájt is tévedhet, és a címet legutoljára használó felhasználó forgalmát mutathatja meg a következőnek. Az oldal címlapján lévő keresővel arra is rá lehet keresni, hogy milyen fájlokat honnan töltöttek le, de az IP-cím ismeretében az iránt is lehet kutakodni, hogy egy adott intézményből vagy hálózatból milyen letöltéseket vittek véghez.

Forrás: Youhavedownloaded.com
Itt keresheti fel a YouHaveDownloaded.com-ot

A YouHaveDownloaded oldal tájékoztatójában úgy fogalmaznak, hogy a globális torrentforgalom 4-6 százalékát tudják elemezni, azt azonban nem fedik fel, hogy mely oldalakhoz van hozzáférésük. Az oldal szerint 52 millió felhasználó által lekért mintegy kétmillió fájl letöltéséről rendelkezik adatokkal: a legtöbb vizsgált felhasználó kínai, amerikai és spanyol, a legnépszerűbb letöltött fájlok pedig a zenék, illetve a mozifilmek és tévéműsorok.

Zárt torrentoldalakat nagyon nehéz vizsgálni

Bodó Balázs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hazai internetes letöltéseket is vizsgáló médiakutatója szerint a szájt működtetői valószínűleg egy olyan programot fejlesztettek ki, amely a torrentoldalakon maga is letöltéseket indít el, és naplózza azoknak a számítógépeknek a címeit, amelyek ugyanazokat az állományokat kérik le egymástól, ebből jött létre a szájt adatbázisa. Bár a szájt kifejlesztői azt állítják, hogy privát, csak jelszóval elérhető torrentoldalak forgalmát is tudják vizsgálni, Bodó szerint ez nehezen kivitelezhető, "beépített felhasználó" közreműködése nélkül nem is lehetne megoldani.

Nemes Dániel, a biztonsági szoftverekkel foglalkozó Biztributor cég ügyvezetője szerint az ukrán honlap alkotói jelentős részben nyílt oldalak statisztikáit elemzik, a privát oldalak esetében ugyanis egyenként kellene vagy hozzáférést vásárolni, vagy feltörni a szájtokat ehhez, ami rendkívül hosszadalmas feladat. Ráadásul ha be is jutottak egy torrentoldalra, a letöltéseket vizsgáló automatika könnyen lebuktathatja őket, egy valódi felhasználó ugyanis sohasem pásztázza végig az összes elérhető állományt, csak azokat a zenéket vagy filmeket tölti le, amelyek érdeklik. Ugyanakkor a letöltőoldalak ilyen beható vizsgálatából kinyert eredményeket akár rossz célra, a számítógépen lévő szoftverek esetleges biztonsági réseinek kihasználásával  kártevők terjesztésére is fel lehet használni.

Nincs névtelenség a Bittorrenten sem

A YouHaveDownloaded üzemeltetői úgy nyilatkoztak a TorrentFreak fájlcserével foglalkozó blognak, hogy az oldalt csupán figyelemfelkeltés céljából hozták létre: azt szeretnék elérni vele, hogy az emberekben tudatosuljon, hogy minden tevékenységüknek nyoma marad a világhálón. Bár a korábbi fájlcserélő programokkal ellentétben a Bittorrent használata során nem kerülnek előtérbe a fájlok forrásául szolgáló gépek címei, ezek ismeretére szükség van a letöltéshez.

Alapesetben egyetlen fájlt sem lehet teljesen anonim módon letölteni torrentoldalakról, bár az eredeti letöltő címét elrejtő szerverek vagy virtuális magánhálózatok közbeiktatásával meg lehet nehezíteni a felhasználó azonosíthatóságát. Ezeket a módszereket azonban főként a nagyüzemi letöltők használják online inkognitójuk elfedésére, az átlagfelhasználók többsége semmilyen módon nem rejti el magát.

Itthon nem akarják figyelni a torrentezőket

Kitzinger Dávid, az Artisjus zeneipari jogvédő szervezet internetes szolgáltatásokért felelős vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy ismerik az az ukrán letöltésfigyelő oldalt, azonban nem tervezik ehhez hasonló szolgáltatások bevezetését. A magyar jogvédők célkeresztjében ugyanis nem a hétköznapi felhasználók, hanem az illegális tartalmak kereskedelmével akár havi tízmilliós bevételekre is szert tevő szerverüzemeltetők állnak.