Angry Birds, retrókamera, mindentudó navigáció, szótár és könyvolvasó nélkül üres kütyü az okostelefon. Összegyűjtöttük azokat az applikációkat, amelyeket mindenképpen érdemes feltelepíteni a karácsonyra kapott okostelefonra.

Nem az erős processzor, a kezdetben megtölthetetlennek tűnő beépített memória vagy az érintőképernyő teszi az okostelefont. A készülék lelkét a felhasználó által telepített alkalmazások jelentik, ezek miatt nincs két egyforma androidos készülék vagy iPhone sem. Éppen ezért a karácsonyra kapott okostelefont először szoftverekkel kell feltölteni, az ünnepek alatt talán még a telefonszámok átmásolása is ráér később (de segítséget nyújtunk ehhez a művelethez is ebben a cikkben).

Élménnyel indítson: játékok és szórakoztató szoftverek

A legtöbb ember számára az első dolog játékot telepíteni a készülékre, ezzel lehet elsőként kipróbálni az új telefon extra képességeit: Angry Birds nélkül nem is okostelefon az okostelefon. A madaras ügyességi játék mellett még érdemes mahjongot, buborékpukkasztós játékot és Air Controlt telepíteni a készülékre ingyen. A nevesebb játékokért már pénzt is kérnek, azonban az alig több mint kétszáz forintba kerülő Cut The Rope vagy a háromszáz forintos hídépítős X Construction megéri az árát.

Forrás: Android Market
Az okostelefonok első törvénye: Angry Birds nélkül nincs okostelefon

Nem véletlen az, hogy a kizárólag iPhone-ra elérhető Instagramot az év legjobb alkalmazásának választották: mindenki fényképez a telefonjával. Az okostelefonok annyira beváltak mindennapi fényképezőgépként, hogy már veszélyt is jelentenek az olcsóbb kompakt kamerákra. A vicces témamódokra vágyóknak az ingyenes, ám reklámokat tartalmazó FXCamera appot vagy a 645 forintért megvehető reklámmentes Camera Zoom FX-et ajánljuk. A komolyabban fotózni vágyóknak is érdemes szétnézni az Android Marketben, még panorámafotózáshoz készített alkalmazást is rejt a bolt.

Forrás: Android Market
A Soundhound azonnal megmondja, mit hallunk éppen

Valódi varázslat, de legalábbis remek partitrükk a zenéket felismerő Soundhound alkalmazás. Az ingyenes app a telefon mikrofonjával rögzít néhány másodpercnyit az épp szóló zenéből, majd ezt a szolgáltató szerverére feltöltve beazonosítja az előadót és a dalt. A programmal egyszerűen meg lehet tudni, mi az a remek szám, amit épp elkaptunk a taxiban vagy a konyhai rádión.

Elrakhatja a fiókba az autós navigátort

Az androidos mobilokhoz járó Google Térkép tökéletesen teljesít, ha gyalogos navigációra, egy ismeretlen városban való tájékozódásra vagy több átszállásos tömegközlekedéses utak tervezésére akarjuk használni. A Google Navigáció nevű, a Térképen alapuló szolgáltatásban  az autós útvonalak kezelését és a hangos navigációt is megoldották, így egy fillér elköltése nélkül telefonra cserélhető az eddig használt GPS. Ha a Google Térkép nem felel meg, akkor alternatív, fizetős navigációs alkalmazások közül lehet válogatni. A Sygic, a TomTom és az iGo csak az ismertebb szoftverek közül valók, mellettük jutott még hely új, kísérleti navigációknak is a mobilos szoftverboltokban, a Nokia pedig saját teljes értékű szoftvert ad okostelefonjaihoz.

Cikket, könyvet olvashat sorbanállás közben

Bár az okosmobilokon nem annyira kényelmes olvasgatni, mint egy e-könyv-olvasón, mégis érdemes telepíteni egy e-könyveket megnyitó alkalmazást. Ez lehet az Amazon Kindle szoftvere vagy a független fejlesztőtől származó Aldiko, a lényeg, hogy ott legyen a készüléken. Ha a hivatalban sokat kell várni, ha lerobban a villamos és nem jön a pótló, vagy ha csúszik a találkozó a másik fél miatt, akkor van mit olvasgatni. Az üres félórákat megtöltő tökéletes könyvpótlék az okostelefon.

Forrás: Android Market
A buszon ülve olvasgatni az Aldiko és a Kindle app is megteszi

A böngésző mellett a cikkgyűjtő szolgáltatások kliensei szükségesek a felhőtlen olvasgatáshoz. Ezekbe a PC előtt ülve tudunk cikkeket elmenteni, hogy a munkahely felé metrózva elolvassuk őket. A Read It Later listaprogramot vagy az Instapaper cikkgyűjtőt ajánljuk azoknak, akik utazás közben szeretnének újságot olvasni.

Magyar app is kerülhet a telefonra

Végül pedig az apró, ám hasznos alkalmazások közül a TinyAppWorks csapat által készített gyors angol-magyar szótárt, a BPmenetrend internet nélkül is működő menetrendet és a Barcode Reader vonalkódolvasót ajánljuk. Az utóbbi persze helyettesíthető a Google furcsa, a kamera által felvett tárgyakat felismerő, vonalkódokat felismerő és logókat beazonosító Goggles szoftverével is.

Forrás: Android Market
Egyre több magyar szolgáltató készít okostelefonos alkalmazást

A magyar szolgáltatások közül számos rendelkezik saját appal. A szoftverboltokban érdemes rákeresni a közműszolgáltatókra, hátha mobilról is be lehet diktálni a mérőóra állását. Az internetes lapok közül mindegyiknek - köztük az [origo]-nak is - van a legfrissebb híreket szállító alkalmazása. Az árak összehasonlítását az Árukereső programja, az aukciók követését pedig a Vatera appja teszi egyszerűbbé. Magyar alkalmazásokat kínál ezenfelül még a Telenor által szponzorált Magyar Alkalmazások, valamint a független fejlesztők által készített Made In Hungary szoftver is.

Az első telepítési hullámnak mindig az lesz a vége, hogy a készülék tele lesz appokkal, a beépített memóriából pedig szinte teljesen kifut a felhasználó. Néhány hét használat után azonban kiderül, hogy melyek azok a programok, amelyek nélkül nem lehet élni és melyeket lehet nyugodtan törölni a készülékről.