Így kell belakni az új okostelefont

karácsonyi kütyüvásár, androidos mobiltelefon, okostelefon, karácsonyi vásár
Vágólapra másolva!
Angry Birds, retrókamera, mindentudó navigáció, szótár és könyvolvasó nélkül üres kütyü az okostelefon. Összegyűjtöttük azokat az applikációkat, amelyeket mindenképpen érdemes feltelepíteni a karácsonyra kapott okostelefonra.
Vágólapra másolva!

Nem az erős processzor, a kezdetben megtölthetetlennek tűnő beépített memória vagy az érintőképernyő teszi az okostelefont. A készülék lelkét a felhasználó által telepített alkalmazások jelentik, ezek miatt nincs két egyforma androidos készülék vagy iPhone sem. Éppen ezért a karácsonyra kapott okostelefont először szoftverekkel kell feltölteni, az ünnepek alatt talán még a telefonszámok átmásolása is ráér később (de segítséget nyújtunk ehhez a művelethez is ebben a cikkben).

Élménnyel indítson: játékok és szórakoztató szoftverek

A legtöbb ember számára az első dolog játékot telepíteni a készülékre, ezzel lehet elsőként kipróbálni az új telefon extra képességeit: Angry Birds nélkül nem is okostelefon az okostelefon. A madaras ügyességi játék mellett még érdemes mahjongot, buborékpukkasztós játékot és Air Controlt telepíteni a készülékre ingyen. A nevesebb játékokért már pénzt is kérnek, azonban az alig több mint kétszáz forintba kerülő Cut The Rope vagy a háromszáz forintos hídépítős X Construction megéri az árát.

Forrás: Android Market
Forrás: Android Market

Az okostelefonok első törvénye: Angry Birds nélkül nincs okostelefon

Nem véletlen az, hogy a kizárólag iPhone-ra elérhető Instagramot az év legjobb alkalmazásának választották: mindenki fényképez a telefonjával. Az okostelefonok annyira beváltak mindennapi fényképezőgépként, hogy már veszélyt is jelentenek az olcsóbb kompakt kamerákra. A vicces témamódokra vágyóknak az ingyenes, ám reklámokat tartalmazó FXCamera appot vagy a 645 forintért megvehető reklámmentes Camera Zoom FX-et ajánljuk. A komolyabban fotózni vágyóknak is érdemes szétnézni az Android Marketben, még panorámafotózáshoz készített alkalmazást is rejt a bolt.

Forrás: Android Market
Forrás: Android Market

A Soundhound azonnal megmondja, mit hallunk éppen

Valódi varázslat, de legalábbis remek partitrükk a zenéket felismerő Soundhound alkalmazás. Az ingyenes app a telefon mikrofonjával rögzít néhány másodpercnyit az épp szóló zenéből, majd ezt a szolgáltató szerverére feltöltve beazonosítja az előadót és a dalt. A programmal egyszerűen meg lehet tudni, mi az a remek szám, amit épp elkaptunk a taxiban vagy a konyhai rádión.

Elrakhatja a fiókba az autós navigátort

Az androidos mobilokhoz járó Google Térkép tökéletesen teljesít, ha gyalogos navigációra, egy ismeretlen városban való tájékozódásra vagy több átszállásos tömegközlekedéses utak tervezésére akarjuk használni. A Google Navigáció nevű, a Térképen alapuló szolgáltatásban az autós útvonalak kezelését és a hangos navigációt is megoldották, így egy fillér elköltése nélkül telefonra cserélhető az eddig használt GPS. Ha a Google Térkép nem felel meg, akkor alternatív, fizetős navigációs alkalmazások közül lehet válogatni. A Sygic, a TomTom és az iGo csak az ismertebb szoftverek közül valók, mellettük jutott még hely új, kísérleti navigációknak is a mobilos szoftverboltokban, a Nokia pedig saját teljes értékű szoftvert ad okostelefonjaihoz.

Cikket, könyvet olvashat sorbanállás közben

Bár az okosmobilokon nem annyira kényelmes olvasgatni, mint egy e-könyv-olvasón, mégis érdemes telepíteni egy e-könyveket megnyitó alkalmazást. Ez lehet az Amazon Kindle szoftvere vagy a független fejlesztőtől származó Aldiko, a lényeg, hogy ott legyen a készüléken. Ha a hivatalban sokat kell várni, ha lerobban a villamos és nem jön a pótló, vagy ha csúszik a találkozó a másik fél miatt, akkor van mit olvasgatni. Az üres félórákat megtöltő tökéletes könyvpótlék az okostelefon.

Forrás: Android Market
Forrás: Android Market

A buszon ülve olvasgatni az Aldiko és a Kindle app is megteszi

A böngésző mellett a cikkgyűjtő szolgáltatások kliensei szükségesek a felhőtlen olvasgatáshoz. Ezekbe a PC előtt ülve tudunk cikkeket elmenteni, hogy a munkahely felé metrózva elolvassuk őket. A Read It Later listaprogramot vagy az Instapaper cikkgyűjtőt ajánljuk azoknak, akik utazás közben szeretnének újságot olvasni.

Magyar app is kerülhet a telefonra

Végül pedig az apró, ám hasznos alkalmazások közül a TinyAppWorks csapat által készített gyors angol-magyar szótárt, a BPmenetrend internet nélkül is működő menetrendet és a Barcode Reader vonalkódolvasót ajánljuk. Az utóbbi persze helyettesíthető a Google furcsa, a kamera által felvett tárgyakat felismerő, vonalkódokat felismerő és logókat beazonosító Goggles szoftverével is.

Forrás: Android Market
Forrás: Android Market

Egyre több magyar szolgáltató készít okostelefonos alkalmazást

A magyar szolgáltatások közül számos rendelkezik saját appal. A szoftverboltokban érdemes rákeresni a közműszolgáltatókra, hátha mobilról is be lehet diktálni a mérőóra állását. Az internetes lapok közül mindegyiknek - köztük az [origo]-nak is - van a legfrissebb híreket szállító alkalmazása. Az árak összehasonlítását az Árukereső programja, az aukciók követését pedig a Vatera appja teszi egyszerűbbé. Magyar alkalmazásokat kínál ezenfelül még a Telenor által szponzorált Magyar Alkalmazások, valamint a független fejlesztők által készített Made In Hungary szoftver is.

Az első telepítési hullámnak mindig az lesz a vége, hogy a készülék tele lesz appokkal, a beépített memóriából pedig szinte teljesen kifut a felhasználó. Néhány hét használat után azonban kiderül, hogy melyek azok a programok, amelyek nélkül nem lehet élni és melyeket lehet nyugodtan törölni a készülékről.