Téli nagytakarítás: rakja rendbe a PC-jét!

Vágólapra másolva!
Egyszerűen fel lehet venni a harcot a merevlemezt megtöltő felesleges programokkal, sosem törölt ideiglenes fájlokkal. Pár órát kell csak a két ünnep közti üresjáratból a PC karbantartásának szentelni, hogy a számítógép 2012-ben is gyors és stabil legyen.
Vágólapra másolva!

A két ünnep közti időszak jellemzően Fekete Macska- és Aknakereső-rekordok beállításáról szól, nem pedig a munkáról. A látványos semmittevéssel töltött irodai órák vagy a bejgli maradékának elpusztításával járó szabadnapok során egy-két órát érdemes rászánni arra, hogy kitakarítsuk a PC-t. Év közben úgysincs idő nagyobb karbantartásra, pedig sebességgel és stabilitással hálálja meg a gép, ha egy kicsit foglalkoznak vele.

Rendet vágunk a programok között

Számtalan alkalommal szembesülünk olyan feladatokkal az év során, amit csak egy szoftverrel lehet megoldani. A programok többségére soha többet nem lesz szükség, "jó lesz még" alapon azonban gyakran megtartja őket az ember. Bár egy-egy program nem igényel sok helyet a merevlemezen, egy-két tucat egyszer használatos alkalmazás már tekintélyes területet tud elfoglalni.

Forrás: [origo]
Nem minden program hasznos, ami a gépen van

Az ilyen felesleges alkalmazásoktól a Windows Vezérlőpultja alatt található Programok telepítése és törlése ablakból lehet megszabadulni. A hosszú lista átnézése és mérlegelés fél óránál többet biztosan nem vesz igénybe, még úgy se, hogy az operációs rendszer egyszerre csak egy alkalmazást tud uninstallálni. Az eredmény viszont egy kevesebb helyet felemésztő, gyorsabb rendszer lesz.

Az igazán alapos munkára vágyók a Windows-programok telepítése és törlése felülete helyett más programkezelővel is dolgozhatnak. A Revo Uninstaller például azt ígéri, hogy semmilyen fájl nem marad az eltávolított program után a merevlemezen. Mivel a Revo a Windows rendszerleíró adatbázisán is változtat, használatát csak a profi felhasználóknak ajánljuk.

Az üres böngésző a leggyorsabb

A böngészők kiegészítői, eszköztárai ugyanúgy hajlamosak elszaporodni, mint a szoftverek. Ilyen kódokat ráadásul nem csak a felhasználó telepít, hanem néhány szoftver is installál kiegészítőket a böngészőhöz. A Skype vagy az iTunes zenelejátszó feltelepítése után például azonnal megjelennek a teljesen felesleges pluginek a böngészőben. Elég letiltani ezeket a kódokat ahhoz, hogy a browser gyorsabb legyen, az igazán jó megoldás azonban a kiegészítők eltávolítása.

Forrás: [origo]
Néha megéri törölni a gyorsítótárat és az ideiglenes fájlokat

Kisebb feladat, de ha már takarításra adta a fejét az ember, érdemes az ideiglenes internetfájlok törlését, a böngésző gyorsítótárának kiürítését is megejteni. Aki egy browsert használ, annak a legegyszerűbb a Beállítások közt megkeresni az arra vonatkozó parancsot. Firefoxnál az Adatvédelem alatt van, a Chrome esetében A motorháztető alatt nevű rész rejti az adattörlés gombot. A több browserrel élőknek a Ccleaner nevű ingyenes rendszertakarító szoftver segíthet tisztára mosni a böngészőt. Míg az ideiglenes internetfájlok törlése minden esetben hasznos, a weblapok által a felhasználó azonosítására, testreszabáshoz szükséges információk tárolására használt cookie-k törlését jól meg kell fontolni, mert ha ezek eltűnnek, akkor újra be kell lépni az összes netes szolgáltatásba.

Új szoftverrel biztonságosabb netezni

A karbantartás utolsó lépése a szoftverek frissítése. Mára már a legtöbb alkalmazás magától jelzi, ha újabb verzió érhető el belőle, de érdemes néha kézzel is rákeresni a frissítésekre. A felhasználót a Secunia ingyenes PSI nevű biztonsági segédprogramja segíti, amely a legtöbb telepített programot tudja ellenőrizni és frissíteni. Néhány szoftvernél csak a telepítő letöltésében tud segíteni, a Flasht és az elterjedtebb szoftvereket viszont magától frissen is tudja tartani. A programnak létezik egy csekélyebb tudású, viszont telepítés nélkül is használható verziója, ennek OSI a neve.

Forrás: [origo]
Minden gépen talál karbantartanivalót a Secunia PSI

A karbantartás legidőigényesebb része magának a Windowsnak a frissítése. Az operációs rendszer gondoskodik magáról, ha az Updatet egyszer elindították, de jellemzően nem sieti el a dolgát. Ha minden más feladat kész, akkor érdemes elindítani a rendszerfrissítést, és el lehet menni néhány szem szaloncukorért vagy pár szelet bejgliért.