Lovaggá ütötték az iPhone tervezőjét

jonathan ive
Vágólapra másolva!
Lovagi címet adományozott az angol királynő az Apple vezető terméktervezőjének, Jonathan Ive-nak, aki többek közt az iPod és az iPhone készülékek jellegzetes formatervének kialakításában is közreműködött.
Vágólapra másolva!

A negyvenöt éves brit szakember még 1992-ben csatlakozott az Apple céghez, ahol a mostani vezető dizájneri tisztségébe pedig 1996-ban került, már a céghez visszatérő Steve Jobs kinevezése nyomán. A nemrég elhunyt Jobs Jonathan Ive-ra spirituális partnereként hivatkozott nemrég megjelent önéletrajzi kötetében. Ive korábban egy, dizájnnal foglalkozó cégnél dolgozott, amelynek csupán egyik ügyfele volt az Apple, de a gyártónak annyira megtetszett az általa tervezett egyik noteszgép-prototípus, hogy főállásban alkalmazta a szakembert.

Jonathan Ive az egyik kulcsfigurája az Apple cég megújulásának, közreműködött a monitorral egybeépített, tarka házba szerelt iMac megteremtésében, de többek közt az iPod és az iPhone, valamint a cég új, alumínium gépházba szerelt noteszgépei is az ő munkáját dicsérik, mondhatni ő teremtette meg a cég termékeinek jelenlegi arculatát.

A BBC brit közszolgálati médium szerint Ive munkáját az angol királynő a Brit Birodalom Érdemrendjének lovagparancsnoki tisztségével ismerte el, így jogosulttá vált a Sir előtag használatára is. Ive lovaggá ütése kapcsán úgy nyilatkozott, hogy nagyon megtisztelőnek találja az elismerést, és hangsúlyozta, hogy a formatervezés nagyon komoly hagyományokkal bír az Egyesült Királyságban. A szakemberben saját bevallása szerint már tinédzser korában tudatosult, hogy dizájnnal akar foglalkozni - írja a BBC.