Vágólapra másolva!
Egy százalék alá csökkent az Egyesült Államokban az Internet Explorer 6 piaci részesedése. Az elavult browsert Magyarországon is már csak maroknyi internetező használja.
Vágólapra másolva!

Az idén eltűnhet a Microsoft több mint tízéves Internet Explorer 6-os böngészője. A maga korában újítónak számító browser mára fájdalmasan elavulttá és rendkívül sebezhetővé vált. A megjelenítőmotorja nem támogatja az interaktív weboldalakon használt technológiákat, vagy ha igen, akkor csak rendkívül lassan képes azokat futtatni. A böngészőt az elmúlt években erősen támadta a technikai elit, mert elterjedtsége jelentősen korlátozta az internetes szolgáltatások fejlődését. Végül a Microsoft is felvállalta az Internet Explorer 6 elleni harcot.

Az egymást követő kampányok sikerrel jártak. 2011 decemberére egy százalék alá csökkent az ósdi böngésző piaci részesedése az Egyesült Államokban. Magyarországon sem áll túl jól a hatos Explorer, a Rankings.hu adatai szerint 2011 végén a netezők 0,6 százaléka használta a régi browsert. Az [origo] saját statisztikája valamivel nagyobb részesedést mutat, ám ott is észlelhető a csökkenés.

A Net Applications piackutató cég adatai szerint világszerte még mindig 7,7 százalékos részesedése van az Internet Explorer 6-nak. Az ósdi részesedése Kínában a legnagyobb, ahol minden negyedik internetező használja. Viszonylag sokan használják még a hatos Explorert Dél-Koreában, Japánban, Vietnamban és Indiában. A legrosszabbul Norvégiában áll az IE6 részesedése, ahol csupán a netezők 0,2 százalékának a kedvence a böngésző.