Ellopták a Symantec víruskeresőjének forráskódját

Vágólapra másolva!
A biztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec cég bejelentette, hogy hackerek kezébe került a cég vállalati vírusvédelmi szoftverének forráskódja. A cég hivatalos közlése szerint az adatlopás nem jelent nagy kockázatot, mivel egy több éves, rég elavult szoftverkód került illetéktelenek kezébe.
Vágólapra másolva!

A Symantec a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy vizsgálatai szerint a szoftver működésének vizsgálatát lehetővé tevő forráskódot egy Lords of Dharmaraja nevet használó hackercsoport szerezte meg. A hackerek nem az amerikai biztonsági cég rendszereibe hatoltak be, hanem az indiai hadsereg egyik rendszerét törték fel, és onnan szerezték meg a vírusirtó programkódját.

Az országok kormányzatai gyakran kérik el a szoftvergyártóktól a termékek forráskódját, hogy saját maguk vizsgálhassák meg, hogy az adott program nem tartalmaz-e például titkos kémprogramot, hátsó ajtót. Annak birtokában internetes bűnözők megérthetik a víruskeresők működését, és olyan kártevőket készíthetnek, amelyek kijátsszák a védelmi szoftvereket.

A Symantec szerint a kód ellopása nem jelent nagy kockázatot, mivel az a cég vállalatoknak szánt két antivírus szoftverének alapjait tartalmazza, amelyeknél már újabb verziók vannak használatban. Az egyik szoftver ellopott forráskódja egy négy évvel ezelőtti, azóta már többször jelentősen frissült, míg a másik kiszivárgott kód pedig egy olyan szoftveré, amelyet már nem lehet kapni, és a terméktámogatása is megszűnt.