Miért kell wifi a mosógépbe? Extrém kütyük Las Vegasból

extrém kütyük ces 2012 laptop
Vágólapra másolva!
Mi értelme wifit építeni a mosógépbe? Szükség van-e külön tabletre a konyhában? Mire jó a tizenöt éves rendelkezésre állást biztosító mobiltelefon? Miért lyukas a modern laptop gépháza? A Las Vegasi kütyüexpó, a CES idén kiállított termékeiben is vannak ma még értelmetlennek tűnő, de a jövőben talán hasznos megoldások.
Vágólapra másolva!

Már csaknem olcsó a 3D-nyomtató

Fél év sem kellett a tavaly szeptemberben tízmillió dollár támogatáshoz jutó Makerbot csaptanak, hogy kihozzon egy új terméket. A Replicator nevű eszköz SD-kártáról olvassa be a terveket, és műanyagból gyártja le azokat a tárgyakat, amelyeket a felhasználó megrajzolt vagy letöltött az internetről. A 3D-nyomtató legolcsóbb, 1700 dolláros verziója egyszínű műanyaggal tud dolgozni, 250 dollárral drágábban azonban már két színt kezelő fejet is kap hozzá a vásárló.

Forrás: Makerbot
Bonyolult formákat is kinyomtat műanyagból a 3D-printer

A nyomtató előnye, hogy a tárgyak készítéséhez használt műanyag rendkívül olcsó. A BBC becslése szerint egy tekercs anyagot 12 ezer forintból be lehet szerezni, ennyi műanyagból pedig egy nagyobb, a boltban harmincezer forintnál is drágább játékvár elemeit is ki lehet nyomtatni. A Replicator nagyobb méretekben képes dolgozni, egy zsúrkenyér méretű tárgyat képes elkészíteni. A mintaforrásul szolgáló Thingiverse pedig tele van tervekkel: az elektromechanikus számológéptől a sakkfigurákig mindent le lehet tölteni. A gépet gyártó csapat szerint a jövőben nem kell lemenni a boltba apró műanyag tárgyakért, a káddugót vagy a zuhanfüggöny akasztóját a műhelyben is ki lehet majd nyomtatni.

Wifin keresztül is indítható a mosás

Wifihálózatra is képes csatlakozni a Samsung legújabb felső kategóriás, WF457-es jelzésű mosógépe. Az elöltöltős kivitelű készülék a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül képes kommunikálni okostelefonokkal. Az ezekre elérhető Samsung applikációk segítségével vezérelni lehet a gép mosási programját, de rezgéssel vagy dallammal tudja jelezni azt is, ha elvégezte a ruhaneműk tisztítását. Ez a lehetőség valószínűleg csak nagy családi házakban élők számára lehet hasznos, egy hagyományos lakásban élők úgyis meghallják, hogy nem zúg a mosógép.

Forrás: Samsung
Nincsenek tárcsák, a wifis mosógépet érintőképernyőn lehet vezérelni

Ezen a mosógépen már a hagyományos tárcsákat és gombok is egy tablethez hasonló érintőképernyő váltja fel, ezen keresztül lehet mindent beállítani. A készülék a gyártó szerint internetes funkciói mellett speciális kialakítása révén negyedével rövidebb idő alatt végzi el a mosást, mint a hagyományos társai, mert speciális habosítómegoldással is ellátták, így áramfogyasztása is alacsonyabb ezeknél.

Szét sem kell nyitni az átlátszó laptopot

Bizarr külsejű prototípus laptopot mutatott be Las Vegasban az Intel: a Nikiski nevű modellen a billentyűzet melletti kéztámaszon egy átlátszó felületű érintőpanelt helyeztek el, ami a laptop összecsukásakor betekintést enged a noteszgép képernyőjének egy részére.

Forrás: Intel
Az óriási, átlátszó touchpad láttatni engedi a monitort is

Miért jó ez? Mert az érintésérzékeny felületen olyan gyorsmenüt lehet elérni, amely alapvető szolgáltatások, például e-mailek vagy chatüzenetek megtekintését teszi lehetővé. A számítógép prototípusa egyelőre Windows 7-et használ, de az átlátszó érintőfelületet csak a Windows 8-cal lehet majd teljes mértékben kihasználni: abban ugyanis már érintőképernyős használatra és appok futtatására optimalizált felület is elérhető lesz. Az Intel úgy nyilatkozott, hogy szabadalmaztatta a megoldást, így az valószínűleg csak a cég lapkáit tartalmazó noteszgépekben lesz elérhető. A tervek szerint még az idén megjelenik a megoldás kereskedelmi forgalomban is elérhető noteszgépekben, a kétszázezer forint körüli árkategóriában.

Még fejlesztik a gamerek álomtabletjét

Míg korábban a Nintendo és a PSP volt az egyeduralkodó, mostanra már sokan játszanak iPaden vagy más táblagéppel, noha az érintőképernyős eszközökön az irányítás nem mindig tökéletes. A gamer számítógépeket és kiegészítőket gyártó Razer cég ezért egy olyan, kimondottan játékra tervezett táblagépet tervezett, amelyet kétoldalt kényelmesen megmarkolható, akciójátékokhoz való irányítókkal is felszereltek. A tízcolos képernyővel szerelt táblagép a Project Fiona kódnevet viseli, és egyelőre csak egy nem végleges kialakítású prototípus létezik belőle.

Forrás: Razer
Látványosan néz ki, de még nem kapható a gamer tablet

A cég közlése szerint nem a megszokott hardvert használja a gamer táblagép, egy nagyteljesítményű Core i7-es lapka működik benne, és a Windows 8-cal is kompatibilis. Az akkumulátoros üzemidő ilyen hardveren egy-két óra - írja a PC World, cserébe viszont látványos játékok is futnak majd a gépen, amelyet házimozis hangzású hangszórókkal szereltek fel. Azt még nem tudni, hogy a gamer táblagép végleges változata mikorra készül el, vagy pontosan mit fog tudni, a fejlesztők azonban úgy nyilatkoztak, hogy az árát ezer dollár, vagyis 250 ezer forint alatt szeretnék tartani.

Fókuszt vált a high-tech szemüveg

High-tech megoldást épített be legújabb szemüvegeibe az Empower nevű amerikai cég. Az okkulárék lencséjébe egy folyadékkristályokból álló átlátszó réteget építettek be, amelynek segítségével szabályozni lehet azt, hogy a szemüveg közelre vagy távolra fókuszáljon.

Forrás: Empower
A szár érintésével lehetnek fókuszt állítani a high-tech szemüvegen

A folyadékkristályok vezérlése elektronikus úton történik, ezért a szemüvegbe apró akkumulátorokat építettek be, a gyártó szerint egy töltéssel két-három napon át lehet használni a szemüveget. A fókuszálást a szemüveg automatikusan is tudja szabályozni, de viselője manuálisan is átállíthatja azt: a szemüveg szárának érintésével közelre, középtávra, vagy távoli állásra állíthatja át azt. Az előbbi például könyvolvasáshoz, a középső például tévé vagy monitor nézéséhez, a távoli pedig vezetéshez alkalmas. A hagyományos szemüvegek esetében progresszív lencsékkel lehet megoldani, hogy távolra és közelre is képes legyen élesen látni a viselő, ezt általában úgy oldják meg, hogy a lencse alsó része közelre, a felső pedig távolra biztosít éles képet.

Az Empower megoldása ezzel szemben a lencse teljes felületén képes fókuszt váltani, de egyelőre még ez a megoldás is nagyon drága, egy olcsóbb kerettel is 1200 dollárba, vagyis mintegy háromszázezer forintba kerül egy ilyen szemüveg.

Egy okostelefon, ami nem merül le folyton

Speciális változatot dobnak piacra az Egyesült Államokban a Motorola szupervékony kivitelű androidos okostelefonjából, a RAZR-ból. A Mororola RAZR Maxx jelzésű változat felépítését tekintve azonos lesz a pengevékony okosmobil alapváltozatával, de azt az alapkészülékhez képest kétszeres, 3300 mAh kapacitású akkumulátorral lehet majd megvenni.

Forrás: Motorola
Ugyanúgy néz ki, mint a RAZR, de tovább bírja akkuval a RAZR Maxx

Ezzel az akkumulátorral a gyártó szerint a 4,3 colos képernyővel rendelkező készülék akár 21 órás üzemre is képes egyetlen töltéssel. A RAZR Maxx belsejében egyébként egy kétmagos, 1,2 gigahertzes lapka, és 32 gigabájt memória lesz megtalálható, és Android 2.3 szoftverrel kerül a boltokba, de később a 4.0-s kiadásra is frissíthetik majd a tulajdonosok.

Konyhai tablet high-tech háziasszonyoknak

A pengevékony kivitelű készülékek között üdítő kivétel a Qooq nevű francia cég kimondottan konyhába szánt, vaskos kivitelű táblagépe, amellyel a cég a háziasszonyokat akarja meghódítani. A tablet fröccsenés ellen védett kivitelben készült, így akár maszatos kézzel is használható, mert ha koszos lesz, egy vizes ronggyal vagy szivaccsal egyszerűen meg lehet tisztítani.

Forrás: qooq
Maszatos kézzel is tapogatható a konyhai tablet

A 350 euróba, vagyis mintegy 110 ezer forintnak megfelelő összegbe kerülő ketyerét egy online recepszájt szolgáltatásainak használatára optimalizálták, de az eszköz emellett Facebook vagy az e-mailek elérésére, vagy filmek lejátszására, zenehallgatásra is alkalmas. A szolgáltatás egyelőre csak francia nyelven érhető el, szeptemberben azonban angol változatát is bevezeti a Qooq. A konyhai tabletnek meg lehet adni, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésre, és ezeknek megfelelő recepteket ajánl, de még okostelefonról elérhető bevásárlólistát is tud készíteni tulajdonosa helyett.

Másfél évtizedig bírja egy elemmel a vésztelefon

Egy darab ceruzaelemről képes működni a vésztelefonnak tervezett SpareOne mobil. A végletesen egyszerű dizájnú készüléknek komoly vonzerőt tulajdonít, hogy tizenöt év alatt meríti le az elemet, és egy töltéssel akár tíz órát is lehet rajta beszélni. A SpareOne készüléket a legistenhátamögöttibb helyeken is ott lehet hagyni vészjelzőnek, be lehet dobni a kocsi kesztyűtartójába pótmobilnak.

Forrás: SpareOne
Hagyományos ceruzaelemről működik a fapados vészmobil

A hosszú élettartam titka, hogy a készülékről még az energiaéhes kijelzőt is lespórolták a dizájnerek. A kijelző hiányából következik, hogy a mobilon nem lehet elérni még a belerakott SIM-kártyán tárolt számokat sem. Vészhelyzetben csak olyanokat lehet a SpareOne-nal hívni, akiknek fejből tudja a számát a felhasználó.