Az Artisjus-matrica miatt drágulnak a külső merevlemezek

Vágólapra másolva!
2012-től a külső merevlemezekre és SSD-meghajtókra is üres adathordozói díjat kell fizetnie a hazai vásárlóknak.  Egy egy terabájtos külső merevlemez ára 2200 forinttal nő a díj kiterjesztésének eredményeként. 
Vágólapra másolva!

A magyar szerzőijog-védő szervezetek által kiadott közös közlemény szerint azért került be az Artisjus-matricás termékek körébe a külső merevlemez, mert a magyar felhasználók közül már egyre többen ilyen adattárolókat használnak digitális filmjeik és zenéik tárolására, a korábban slágernek számító CD és DVD egyre inkább visszaszorul.

Az üres adathordozói díj révén itthon nem minősül jogsértésnek az, ha valaki magáncélra letölt az internetről zenéket vagy filmeket, és megtekinti azokat otthonában, mivel az adattárolóra fizetett jogdíjjal gyakorlatilag kompenzálja az előadók kiesett bevételeit.

Több mint kétezer forinttal drágul a merevlemez

Az idei üres hordozói díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának javaslatára a a kultúráért felelős miniszter egyetértésével az igazságügyi miniszter hagyta jóvá, a díjak mértékét pedig a hazai közös jogkezelő szervezetek, többek közt az Artisjus, a Filmjus és a MAHASZ állapítja meg.

A díjakat a Hivatalos Értesítőben tették közzé (PDF dokumentum, 95. oldal), ezek alapján egy legfeljebb 250 gigabájtos külső merevlemezre 1200 forint, 500 gigabájtig 1700 forint, 1 terabájtig pedig 2200 forint üres hordozói díjat kell fizetni. Az 1-2 terabájt közötti adattárolókra 2700 forintos, az ennél nagyobb kapacitású modellekre pedig 4500 forintos díjat számolnak fel.

A számítógépalkatrészek után nem kell fizetni üres hordozói díjat

Új belépőként 2012-től a számítógéphez külsőleg csatlakoztatható, egyelőre nem túl elterjedt SSD-meghajtókat is el kell látni Artisjus-matricával, ezek díja 8-16 gigabájt tárkapacitás esetén 1200 forint, 32 gigabájtig 2400 forint, 32 gigabájt felett pedig 2500 forint. Egy tipikus, 700 megabájt kapacitású, egyszer írható CD darabja után az idén 44 forint, egy 4,7 gigabájt kapacitású, egyszer írható DVD után 75 forint üres hordozói díjat kell fizetni az üzletekben.

Továbbra sem kell üres hordozói díjat fizetni a számítógépek belső merevlemezei és SSD-meghajtói után, bár ha a hasonló alkatrészt médialejátszó eszközbe vagy tévés beltéri egységbe szerelik, az már díjköteles.