Elkészítették a világ legkisebb adathordozóját

Vágólapra másolva!
A világ legkisebb mágneses adathordozóját építették meg német és amerikai kutatók. Egybitnyi adatot az újfajta adathordozó tizenkét vasatomnyi helyen tud raktározni, így adattárolási sűrűsége százszor nagyobb a hagyományos merevlemezeknél.
Vágólapra másolva!

A tárolási sűrűség így százszor nagyobb, mint az eddig használt merevlemezeken. Az új adathordozó ezzel eléri az emberi DNS tárolási képességeit - közölte a Max Planck Társaság (MPG).

"Az elektronika miniatürizálásával arra kerestük a választ, vajon a fejlődést lehet-e folytatni az egyes atomok határainak feszegetésével" - mondta el Sebastian Loth, az MPG munkatársa.

A szupertárolóval a kutatók olyan úgynevezett antiferromágneses anyagot hoztak létre, amelyet eddig alkalmatlannak tartottak adatok tárolására.

A különleges adathordozó felépítésére csak különleges körülmények között van lehetőség, jelenleg csak mínusz 268 Celsius-fokos hőmérsékletnél stabil, ráadásul szerkezete csak atomról atomra építhető fel. Ez pedig csak egy pásztázó alagútmikroszkóppal (STM) lehetséges - fejtette ki Loth.

A hagyományos mágnesek, például az iránytűk rendszerint többek között olyan ferromágneses anyagokból állnak, mint a vas és a nikkel. A számítógépekben az adatbiteket apró ferromágneses pálcikákban helyezik el, ezeknek a tárolópontoknak pedig szükségük van arra, hogy bizonyos távolságra legyenek egymástól. Az antiferromágneses pálcikák ezzel szemben sűrűbben helyezkedhetnek el.