Az okoskamerák visszavágnak

CES, Consumer Electronics Show, elektronikai szakkiállítás és vásár, kamera, fényképezőgép, Nikon 1
Vágólapra másolva!
Egyre inkább elmosódik a határ a kamerás mobil és a digitális fényképezőgép között: tavaly a Flickr fotómegosztó oldal legnépszerűbb kamerája az iPhone 4 lett. A fényképezőgép-gyártók is léptek: csúcstechnológiás kamerákon kívül olyan kompakt gép is piacra kerül tavasszal, amelyet már nehéz megkülönböztetni egy okostelefontól. Android fut rajta, és ami az igazi válaszcsapás: telefonálni lehet vele.
Vágólapra másolva!

A legújabb okostelefonok többségét már olyan jó minőségű digitális kamerával szerelik fel, amely felveszi a versenyt az eredetileg is digitális kamerának szánt szerkezetekkel. Úgy tűnik, a helyzet nemsokára fordítva is igaz lehet: a Polaroid legújabb digitális fényképezőgépén ugyanis Android mobiloperációs rendszer fut, és akár internetezni is lehet vele wifin vagy 3G-n keresztül. A Computerworld híre szerint a készülékkel telefonálni is lehet, mert SIM-kártyát is fogadni tud. A 16 megapixeles kamera mobilinterneten vagy wifin keresztül közvetlenül képes online tárhelyre feltölteni vagy ismerősöknek e-mailben elküldeni a memóriájában lévő fotókat.

Forrás: Polaroid
Első látásra okostelefonnak tűnik a Polaroid kísérleti fényképezőgépe

A Smart Camera SC1630-as készülék felülről vagy az optika oldaláról nézve inkább kompakt digitális fényképezőgépre hasonlít, mivel a gépházából kiemelkedő zoomobjektívekkel rendelkezik, és kissé vastagabb egy tipikus okostelefonnál. A készülék hátlapja gyakorlatilag olyan, mint egy tipikus okostelefoné: nagy méretű érintőképernyő foglalja el, amelyen a megszokott androidos ikonok láthatók, és androidos applikációkat is lehet telepíteni rá. A készülékhez a legújabb, Android 4.0 szoftver is elérhető lesz április tájékán várható premierjére: a Smart Camerát háromszáz dollár körüli összegért lehet majd megvásárolni az USA-ban, ám azt még nem tudni, árulják-e majd Európában is.

Óriási szem a Canon kompaktján

Nem csak apró, körömhegynyi szenzorokkal lehet felszerelni a kompakt fényképezőgépeket - bizonyították be a Canon mérnökei. A CES-en bemutatott G1X típusjelű vaskos digitális kamerába beépített 2,5 centiméter átmérőjű, 14,3 megapixeles érzékelő mellett eltörpülnek a kompaktok apró szenzorai, az érzékelő majdnem akkora, mint tükörreflexes gépekben található lapka. Ennek az az előnye, hogy nagy felbontásban kinyomtatható, rossz fényviszonyok között sem zajos fotókat lehet készíteni a géppel.

Forrás: Canon
Tükörreflexes gépeket megszégyenítő méretű szenzort rejt a G1X

A Canon a Powershot G szériát korábban sem családi kamerának, nyaralós fényképezőgépnek szánta, hanem tükörreflexes géppel rendelkező profik második, mindenhová magukkal cipelhető kamerájának. Az óriási szenzoron túl nincs más újdonság a gépben: háza sok manuális beállítási lehetőséget enged, 28-112-es zoomobjektívvel rendelkezik, és képes 1080p-s HD-videó felvételére is. Az egyetlen szépséghibája, hogy az Amerikában március végén piacra kerülő gép ára 800 dollár.

Hálózatra kapcsolódik a szupergyors csúcs-Nikon

Új felső kategóriás, profi fotósoknak szánt modellel rukkolt elő a CES-en a Nikon. A D4-es modellszámú digitális tükörreflexes fényképezőgép extra képességei révén gyakorlatilag videokameraként is tökéletesen megállja a helyét. A készüléket Ethernet-kábellel vagy wifiadapterrel hálózatra is lehet csatlakoztatni, beépített webszerverének köszönhetően használója PC-jéről vagy okostelefonjáról is böngészheti a képeket, és feltöltheti egy online tárhelyre.

Forrás: Nikon
A profik minden kívánságát teljesíti a Nikon D4

A kamerához új, 16,2 millió pixel rögzítésére képes szenzort fejlesztettek, amely teljes képkocka nagyságú, így a lehető legkisebb képzajt produkálja. Ennek köszönhetően a gép sötétben is jobb minőségű felvételeket tud rögzíteni, és az automatikus fókusz is hatékonyabban működik rossz fényviszonyok között. A kamerán kivételesen magas ISO-érték is beállítható, amely olyan sötétben is "látást" biztosít a gépnek, amikor az emberi szem már nem képes erre.

A gép képfeldolgozó motorjának teljesítményét is növelték, ezáltal másodpercenként tíz képkockát tartalmazó sorozatfelvételeket lehet vele készíteni például sporteseményeken. Ezt egy újfajta, szupergyors működésű memóriakártya, az XQD teszi lehetővé (ezzel egyelőre kizárólag a D4-es kompatibilis). A D4-es 1080p (1920x1080 pixel) felbontásban egyidejűleg félórás felvételeket tud rögzíteni 30 fps-es sebességgel. Kisebb, 720p (1280x720 pixel) felbontás mellett másodpercenként hatvan képkockás lassított felvételeket is tud rögzíteni. A Nikon D4-es a jövő hónapban kerül a boltokba, amerikai ára hatezer dollár, vagyis mintegy másfélmillió forint.

Drága retrógépet mutatott be a Fuji

Tavaly bemutatott X100-as kódjelű fényképezőgépével a Fujifilm visszafelé indult el az időben. A kamera külseje a fotózás aranykorát idézi, hamarabb lehet Leica-másolatnak nézni, mint modern fényképezőgépnek. A retrós vonalakat erősíti az anyagválasztás is: az X100 tele van fémszínű felületekkel, igazi ipari külsővel rendelkezik. A sor azóta új tagokkal bővült: a zoomobjektívvel felszerelt olcsóbb variáns, az X10 2010 őszén került a piacra, a család legnagyobbja pedig a CES-en mutatkozott be.

Forrás: Fuji
Nem a Zenit-gyárat indították be, ez az új Fujifilm X Pro 1

A Fujifilm X Pro 1 tervezésekor nem a súlycsökkentés volt a mérnökök legfontosabb szempontja: objektívvel akár 700-800 grammot is nyomhat a gép. Az objektívek cserélhetők - rögtön hármat ki is adott a géphez a Fujifilm - a szenzort pedig csak ehhez a kamerához dolgozták ki. Az előzetes anyagok azt ígérik, hogy a szenzor előtt alkalmazott újfajta színszűrőrétegnek köszönhetően az X Pro 1 képei élesebbek lesznek, mint az eddigi digitális kameráké. A kamera kezelőfelülete a régi manuális fényképezőgépeket idézi, mindenhez van beállítótárcsa, több állású kapcsoló, tárcsa vagy gomb. Az X Pro 1 sem a vékonypénzű amatőrök gépe, alapobjektívvel 1300 euróba fog kerül majd, a további lencséket pedig 600 euróért lehet megvásárolni.

Teljes panorámát készít a marokkamera

A kicsi, mobiltelefonokba is beleférő optikák és a nagy kapacitású vékony akkumulátorok korában bármilyen alakot felvehet egy fényképezőgép. A 2010-ben bejelentett forradalmian új képalkotó módszert használó Lytro kamera például hasáb alakú. Az idei CES-en bemutatott, 360 fokos panorámaképeket készítő Tamaggo kamera pedig úgy néz ki, mint egy elnagyolt tojás.

Forrás: Tamaggo

A marokkamera érzékeli, hogyan tartják, így a kép forgatásával, transzformációjával nem kell utólag törődni. A felvételt a Tamaggo hátuljába szerelt hajlított felületű kijelzőn lehet ellenőrizni, a PC-n pedig a kamera saját nézegető alkalmazása kezeli a panorámafelvételeket. A fotókat az interneten is meg lehet osztani, az erre szolgáló flashes nézegetőt a Tamaggo honlapján ki is lehet próbálni.

Wifivel újít a Samsung is

Bár egyelőre nem digitális fényképezőgépeiről ismert, a szinte minden elektronikai eszközt gyártó Samsung ezen a piacon is meg akarja vetni a lábát. A cég legújabb kamerái között már a tükörreflexes gépeknél kisebb méretű, de hasonló funkciókat - tehát cserélhető objektívet, felhelyezhető vakut - kínáló modellek is megtalálhatók.

Forrás: Samsung
Információval is ellátja a fotóst a wifis kamera

A hagyományos kompakt kamerák használatát beépített wifitámogatással könnyíti meg a Samsung, ezekről közvetlenül fel lehet tölteni a fotókat internetes tárhelyekre anélkül, hogy ehhez PC-re kellene másolni a fájlokat. Az egyik, GPS-szel is felszerelt kamerát egy Live Landmark nevű funkcióval is ellátták, amely a lefényképezett látványosságokról információt tud letölteni wifin keresztül.

Az idei CES szakkiállítás is bizonyította, a kameragyártók mindent megtesznek azért, hogy elkápráztassák a vásárlókat. Igyekezetüket az indokolja, hogy az alsó kategóriás fényképezőgépek helyett az emberek inkább okostelefonnal fotóznak. Tavaly nyáron az a csúfság is megesett, hogy a Flickr fotómegosztó legnépszerűbb kamerája az iPhone 4 lett. A speciális, panorámafotózó eszközök, az egyszerre retró és csúcstechnológiás kamerák ezt az előrenyomulást próbálják megállítani, a Polaroid pedig ugyanezt a trendet próbálja meglovagolni vaskos, telefonra hajazó gépével. A helyzet a vásárlóknak kedvez: a cégek bármit megtesznek a kedvükért, a Wikipédiát is letöltetik a kamerával, ha arra van szükség.