Elhunyt a világ legfiatalabb Microsoft-specialistája

Vágólapra másolva!
Tizenhat éves korában szívbetegségben elhuny az a pakisztáni kislány, aki néhány évvel korábban kilencévesen volt képes letenni a Microsoft hivatalos termékspecialista vizsgáját.
Vágólapra másolva!

Az informatikai zseninek számító Arfa Karim még 2005-ben, kilencéves korában tudta sikeresen letenni a Microsoft termékspecialista (certified professional) okleveles minősítését, ami egy nagyon komplex feladatokat tartalmazó vizsgát jelent, amelyet sok felnőtt is nehezen képes csak letenni.

Rendszeradminisztrátori vizsgájának sikeres abszolválásakor a kislány volt a világ legfiatalabb Microsoft-termékspecialistája. A kislány képességeinek elismeréseként Bill Gates, a szoftveróriás társalapítójának meghívására a cég redmondi központjába is meghívták. A News Pakistan című angol nyelvű pakisztáni lap szerint a kislányt a pakisztáni kormány is kitüntette technológiai sikereért, és tízévesen Dubajban repülőgépvezetői jogosítványt is szerzett.

A lap beszámolója szerint Arfa Karim közel egy hónapot töltött kórházban azt követően, hogy epilepsziás rohamot és hirtelen szívmegállást szenvedett néhány héttel korábban. A Neowin technológiai hírportál szerint a kislány gyógyításához Bill Gates is felajánlotta segítségét, melynek eredményeként egy amerikai specialistákból álló orvoscsoport is közreműködött a kislány kezelésében. Az orvosok meg akarták szervezni, hogy a Microsoft-szakértő kislányt az Egyesült Államokba szállítsák át kezelés céljából, ám erre végül már nem kerülhetett sor.