Táblagéppé alakul a Samsung ablaka

samsung monitor ablak
Vágólapra másolva!
Olyan csúcstechnológiás ablakot fejlesztett ki a Samsung, amely gombnyomásra átalakul óriási táblagéppé, de akár high-tech reluxaként is használható a kinti fény kizárására.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai gyártó a CES elektronikai vásáron mutatta be intelligens ablakát, amely számítógép képernyőjeként is tud működni. Mint a Mobile Nations videóján is látszik, az ablak a hagyományoshoz hasonlóan teljesen átlátszó, noha teljes felületén folyadékkristályokat és érintésérzékelő modulokat tartalmaz. Az intelligens ablak gyakorlatilag ugyanúgy használható mint egy táblagép, azaz megjelennek rajta az applikációk ikonjai, akár egy táblagépen: meg lehet nézni rajta a Facebookot vagy egy filmeket, elolvasni a híreket és az időjárás-előrejelzést.

Forrás: Samsung
Táblagépként is lehet használni a high-tech ablaküveget

A gyártó virtuális reluxaszoftvert is készített hozzá, amellyel a folyadékkristályokat lehet olyan módba állítani, hogy kizárják a bejövő fényt vagy legalábbis annak egy részét - így a megoldás akár a hagyományos függönyt is képes kiváltani, bár azt nem közölte a cég, hogy a megoldás mennyire tűri a közvetlen napsugárzást, bár valószínűsíthetően egyelőre belső használatra szánják.

Az ablaküvegbe épített LCD nem tartalmaz háttérvilágítást, így ahhoz, hogy tartalma látható legyen, világosnak kell lennie a hátoldalán. A fejlesztés egyébként csak egy irányból engedi nézni a képernyő tartalmát, a hátoldalon tükrös felület fogadja a kíváncsi szemeket. Sajtóhírek szerint még az idén megkezdi a termék sorozatgyártását a Samsung, az ára azonban még nem ismert.