Tiltakozás miatt szerdán nem lesz elérhető a Wikipédia

wikipédia
Vágólapra másolva!
A kalózkodás visszaszorítását célzó, de az internet cenzúrázását is lehetővé tevő amerikai törvénytervezet elleni tiltakozásképpen a Wikipédia angol nyelvű oldalai szerdán elérhetetlenné válnak.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló felhívás az ingyenesen használható, bárki által szerkeszthető online enciklopédia címlapján olvasható. A Wikipédiát működtető alapítvány ügyvezetője, Sue Gardner által jegyzett nylít levél szerint az internetes lexikon angol nyelvű oldalai 2011. január 18-án teljesen elérhetetlenek lesznek, az egyéb nyelvű szócikkek azonban olvashatóak maradnak

Az elsötétítéssel a Wikipédia működtetői az amerikai SOPA-törvénytervezet (Stop Online Privacy Act, állítuk meg a kalózkodás törvény) ellen kívánnak tiltakozni. Az amerikai kongresszus előtt lévő SOPA rövidítésű törvénytervezet ellen több internetes óriáscég is tiltakozott, az ugyanis szerintük túlságosan drákói szabályokat tartalmaz, és a legapróbb jogsértések esetén teljes nemzetközi honlapok bezárását is lehetővé tenné, ha jelenlegi formájában elfogadják. Ilyen feltételek mellett a ma ismert internetes szolgáltatások nem tudnak működni, tiltakozott a SOPA ellen többek között a Facebook, a Google, az eBay és a Twitter is.

Forrás: Wikipédia