Bosszút állt az Anonymous a MegaUpload bezárásáért

Vágólapra másolva!
A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) és az amerikai igazságügyminisztérium honlapját is feltörték az Anonymous hacktivista csoport tagjai péntek hajnalban azt követően, hogy a hatóságok bezáratták a világ egyik legnagyobb letöltőoldalát, a MegaUploadot az azon zajló tömeges szerzőijog-sértések miatt.
Vágólapra másolva!

A CNN amerikai hírcsatorna beszámolója szerint az Anonymous nevű hacktivista csapat vállalta magára tíz amerikai kormányzati honlap, többek közt az FBI és az igazságügyminisztérium honlapjának magyar idő szerint péntek hajnali megtámadását. Az oldalak csak ideiglenesen váltak elérhetetlenné a hackertámadás nyomán, péntek reggelre már elérhetővé váltak. Az FBI a hírcsatornának úgy nyilatkozott, hogy vizsgálatot indított ezek kapcsán.

Nem csak amerikai célpontokat támadtak

A hackercsoport lemezkiadó cégek, a Warner Music a BMI és a Universal Music honlapját is megtámadta, ezek közül az előbbi kettő már elérhető, az utóbbi oldal látogatóit azonban egy olyan üzenet fogadja, amely szerint a szájt karbantartása folyik, és az csak később lesz újból lekérhető. A hackerek az egyik, általuk feltört oldalon közölték az amerikai filmipari szövetség, az MPAA vezetőjének, Chris Dodd connecticuti szenátor személyes adatait is. Az Anonymous megtámadta a MPAA oldalát, és a lemezkiadókat tömörítő szervezet, az RIAA honlapját is: az előbbi péntek reggel már működött, az utóbbit azonban ekkor sem lehetett betölteni.

Az Anonymous az egyik, a hacktivista csoporténak tulajdonított Twitter-fiókján jelentette be, hogy ő áll a támadások mögött: "Mi, az Anonymous az eddigi legnagyobb támadást hajtjuk végre kormányzati és zeneipari oldalak ellen." Az üzenetben a hackercsoport arra is utalt, hogy az FBI számíthatott volna arra, hogy az egyik legjelentősebb illegális zene- és filmforrás bezárása nyomán támadás éri majd rendszerét. A hacktivisták az AnonOps című blogjukon a megtámadott oldalak listáját is közölték: ezekből kiderül, hogy az Anonymous nem csupán amerikai, de belga és francia szerzőijog-sértő szervezetek honlapjait is megtámadta péntek hajnalban, reggelre azonban ezek az oldalak is hozzáférhetővé váltak.

A letöltőoldal bezárásáért álltak bosszút

A támadás okát az adta, hoi tegnap bezárt MegaUpload hivatalosan online tárhelyszolgáltatásként működött, amelyre bárki feltölthetett bármilyen fájlt. Működésének jellegéből adódóan azonban az oldal a jogsértő tartalmak egyik fontos beszerzési forrásává vált. Noha csütörtökön letartóztatott vezetője azzal védekezik, hogy a hatályos amerikai törvények értelmében minden jogsértő tartalmat eltávolított az oldalról a jogtulajdonosok kérdésére, ez az érvelés nem biztos, hogy megállja a helyét a bíróságon, mivel az oldalon ennek ellenére rengeteg kalóztartalom volt elérhető, a lekerült fájlok helyére folyamatosan újabbakat töltöttek fel a felhasználói.