Mi lesz a fájlmegosztással a Megaupload bezárása után?

adathordozó, CD lemez, Pendrive, flash drive, megszűnik a megaupload.com
Vágólapra másolva!
A Megaupload fájlmegosztót sorozatos jogsértések miatt bezárták, de számos lehetőség van még a nagyméretű fájlok megosztására, az óriáslevéltől a legújabb Bittorrentig. Összeszedtük a legjobb alternatívákat a családi videók feltöltéséhez.
Vágólapra másolva!

Nem kell külső merevlemezért vagy írható DVD-ért rohanni a boltba senkinek sem azért, mert a világ legnagyobb fájlmegosztóját leállíttatták az amerikai hatóságok. A Megaupload bezárása ugyanakkor kétségkívül precedenst teremhet. Az amerikai hatóságok korábban is megpróbáltak eljárni az olyan szolgáltatások ellen, amelyek jogsértő anyagokat tároltak, az üzemeltetők pedig csak "félszívvel" teljesítették a Digital Millenium Copyright Act (DMCA) törvényben leírt értesítési és eltávolítási eljárás kívánalmait.

A Megaupload elleni akció sikere miatt a felhasználók a továbbiakban nem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy a jogvédő szervezetek által szintén kifogásolt RapidShare vagy a kisebb fájlmegosztó oldal tartósan rendelkezésre fognak állni. Ezek az oldalak ugyanúgy eltávolítják kérésre a jogsértő tartalmakat, mint a Megaupoad, ám a felhasználók nagy száma miatt ezek gyorsan visszakerülnek. Alig törlik egy éppen futó mozifilm egyik verzióját, a keresőben három másik példánya tűnik fel.

Szórták a pénzt a Megaupload tulajdonosai

A fájlmegosztók ellen szólt az is, hogy a bevételeiket azokból a felhasználókból szerezték, akik szerették volna gyorsabban letölteni a sok esetben kétes legalitású fájlokat, míg a szokványos szolgáltatók általában ezzel épp ellenkező modellt alkalmaznak: nem a letöltésért, hanem a tárolásért kérnek pénzt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=50aKaEJWi7l2TVUn
Zenész támogatói is voltak a fájlmegosztó oldalnak

Az adatok feltöltése és tárolása azonban csak bizonyos esetekben került pénzbe. A regisztrálatlan felhasználók két gigabájt adatot tárolhattak a Megauploadon, a regisztráció után azonban 200 gigabájtra nőtt a fiók mérete. A fizetős felhasználók fájljait addig őrizte meg a rendszer, amíg fizették a havidíjat, az egyes anyagok letöltése előtt pedig nem kellett várakozniuk. A Megauploadot üzemeltető cégnek nem csak általános fájltároló szolgáltatása volt, hanem rendelkezett pornográf tartalmakat kínáló oldallal, kép- és videotárhellyel, valamint rendelkezett saját hirdetési és fizetési megoldással is.

Szívküldi torrenten

Az átalakuló Bittorrent lehet az egyik legjobb megoldás a nagyméretű fájlok megosztására. Míg régen a számítástechnika alapos ismerete kellett ahhoz, hogy a felhasználó készíthessen torrent fájlt, mára a kliensprogramok levették a terhet a netezők válláról. A hivatalos Bittorrent kliensben és az azzal gyakorlatilag megegyező uTorrentben az elmúlt hónapban jelent meg az egyszerű megosztási mód. A felhasználónak csak rá kell húznia a torrentkliens ablakára azt a fájlt vagy mappát, amit át akar küldeni, és minden más feladatot elvégez a program.

Forrás: [origo]
Csak egy rövid webcímet kell átküldeni, minden mást elvégez a számítógép

Az első alkalommal a szoftver még kéri a távoli elérési mód bekapcsolását - itt egy gépnevet és jelszavat kell kitalálni - ám később már erre sincs szükség. A torrent fájl elkészítésének végével a felhasználó egy rövid webcímet kap, amit e-mailben vagy akár chaten is át lehet küldeni. A link tartalmazza a fájlok listáját, a torrentkliens letöltési linkjét valamint minden információt, ami a két gépen futó fájlcsereprogramok egymásra találásához szükséges.

A rendszer ugyanúgy működik, mint a "hagyományos" torrentezés, csak épp nincs szükség közvetítő oldalra. A bittorrent rendszerben nincs fájlméretkorlát, a szolgáltatás használatáért senkinek sem kell fizetni, és ami a legmegnyugtatóbb, nem kell egy harmadik fél szerverére feltölteni az adatokat, így bizalmas anyagokhoz is használható a módszer. Hátránya, hogy a küldés idejére mindkét fél számítógépének működnie kell.

E-mailben érkezik az óriási fájl

Egy gigabájt alatti fájlok küldése viszonylag egyszerű feladat. Egyes levelezőrendszerek - például az [origo] által üzemeltetett Freemail vagy a Citromail - képesek arra, hogy egy gigabájt alatti óriás csatolmányt küldjenek. Ez a fájl nem marad meg korlátlan ideig a levelezőszerveren, pár nap alatt le kell tölteni, ám írható DVD-k és fájlmegosztó oldalak nélkül eljut a címzetthez.

Forrás: [origo]
Az öt megabájtnál nagyobb fájlok óriáslevélben érkeznek

Hasonló szolgáltatás nyújt a magyarul is beszélő Mammutmail.com. Saját meghatározása szerint "állati nagy" fájlokat lehet küldeni vele, amelynek mérete nem haladhatja meg az egy gigabájtot. Ilyen fájlból azonban rögtön ötöt is lehet küldeni egy levéllel. Sem az óriáscsatolmány, sem a Mammutmaillel küldött fájlok nem foglalják a helyet a címzett postafiókjában, mindegyik fájlt a szolgáltató szerveréről lehet letölteni böngésző segítségével.

Magyar alternatíva is van

A harmadik népszerű óriásfájlokat küldő szolgáltatás, a Toldacuccot.hu csak 3 darab 250 megás fájlt enged feltölteni a regisztrációval nem rendelkező felhasználóknak. Regisztráció után azonban már 750 megabájtos, tehát CD-nyi méretű állományokat is fogad az oldal. A Toldacuccot többféle prémium csomagot is kínál, a legolcsóbb havi 990 forint plusz áfába kerül, és egy gigabájtra növeli a küldhető fájlok méretét, a legdrágább havi 3490 forint plusz áfa, és ezzel már két gigabájtos fájlokat is fel lehet tölteni.

Forrás: [origo]
Fizetős szolgáltatás csinált a fájlmegosztásból a Toldacuccot

Végül pedig a számítógépek közti adathordozásra szolgáló, pendrive-gyilkos oldalakat is lehet fájlok megosztására használni. Az ingyenes felhasználóknak két gigabájtos tárhelyet adó Dropboxnak van is olyan mappája, ahová a másnak szánt, az internet felől egyszerűen elérhetőnek szánt fájlokat másolhatja be a netező. Az adatokhoz csak az fér hozzá, aki megkapta a pontos linket, a fájlok pedig addig maradnak meg, amíg tulajdonosuk nem törli őket. Azokhoz az adatokhoz tökéletes megoldás a Dropbox, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy megérje torrentklienst indítani miattuk. Egy adag családi fotót vagy a nyaralás során felvett 3-400 megabájtos videót egyszerűbb így terjeszteni.