Határozatlan időre felfüggesztette az Egyesült Államok kongresszusa az internetes kalózkodás elleni SOPA és PIPA törvények kidolgozását.

Határozatlan időre felfüggesztette az amerikai kongresszus az internetes kalózkodás elleni törvénytervezetek, a SOPA és a PIPA kidolgozását, miután online szolgáltatók ezrei és a felhasználók milliói tiltakoztak ellenük. A kalózkodás elleni SOPA (Stop Online Piracy Act) jogszabálytervezet megalkotásával a képviselőház foglalkozik, az intellektuális tulajdon védelmét célzó PIPA (Protect Intellectual Property Act) törvénytervezetével pedig a szenátus. A törvénytervezetek támogatói szerint a filmekhez és zeneművekhez való jogosulatlan hozzáférés évente sok milliárd dolláros kárt okoz az amerikai vállalatoknak, az ellenzők szerint viszont a tervezett szabályozás az internet cenzúrázásához vezethet, és megbéníthatja az innovációt.

Több elemzés szerint a fejlemény a Szilícium-völgy győzelmét jelenti Hollywood felett. A felfüggesztett jogszabálytervezetek egyébként az internetes kalózok mellett a gyógyszerek és az autóalkatrészek hamisítóival szemben is megkönnyítenék a hatósági fellépést. Szerdán, a törvénytervezetek elleni tiltakozás napján leállt a Wikipedia angol nyelvű, valamint több ezer más internetes cég összes szolgáltatása, a Google pedig 7 millió felhasználó támogatását szerezte meg a petíciójához. Egyetlen nap leforgása alatt legkevesebb hat szenátor visszakozott a PIPA támogatásától.

A törvénytervezetek további kidolgozásának felfüggesztését pénteken a szenátus részéről Harry Reid, a demokrata többség vezetője, a képviselőház nevében pedig Lamar Smith, a ház jogi bizottságának elnöke jelentette be.