Százezer facebookozó lopott adatait hozták nyilvánosságra

Vágólapra másolva!
Egy izraeli hacker százezer arab Facebook-felhasználó belépési adatait publikálta az interneten. Az adatlopásra  arab és izraeli hackerek között zajló kiberháború során került sor.
Vágólapra másolva!

A Hannibal álnevet használó hacker a Pastebin nevű szövegtárhely-szolgáltató oldalán, és tizennégy különböző fájlmegosztó oldalon publikálta a százezer felhasználó ellopott belépési adatait vasárnap. A nyilvánosságra hozott belépési információk olyan felhasználókhoz tartoznak, akik a közösségi oldalon arab nemzetiségűként jelölték be magukat.

Hannibal állítása szerint harmincmillió felhasználó e-mail fiókjának belépési adatai, tízmillió internetbanki jelszavai, és négymillió bankkártyaszám van a birtokában, amelyek mindegyikét a világ különböző országaiban élő alab internetezőktől lopták el. A facebookos belépési adatokat a hacker egyfajta bizonyítékként publikálta a világhálón, hogy nyomatékot adjon szavainak.

A Facebook közlése szerint a Hannibal által nyilvánosságra hozott belépési adatoknak csupán harmada volt működőképes, az ellopott adatok fele pedig nem is a közösségi oldalra való belépéshez szükséges felhasználói név és jelszó párosa volt - adta hírül a PC World amerikai technológiai lap. A Facebook közlése szerint az adatokat nem a cég hálózatának feltörésével, hanem más forrásból szerezhette meg a hacker.

Az izraeli és arab hackerek közt zajló kiberháború részeként januárban egy oxOmar nevethasználó hacker több tízezer izraeli felhasználó bankkártya-adatait publikálta az interneten, bár ezek közül csak tizenötezer volt használatban lévő.