Gazdag gyerek játéka az új Playstation zsebkonzol

playstation vita, PS vita
Vágólapra másolva!
Nyolcvanezer forintot kell kifizetnie annak, aki februártól az új, nagy konzolokat is megszégyenítő grafikára képes hordozható Playstation játékgéppel akar játszani. A hazai sajtóbemutatón kezünkbe vehettük a Playstation Vitát.
Vágólapra másolva!

Nyolc évvel az első hordozható Playstation bemutatása, és két ráncfelvarrás után teljesen új kézikonzolt dob piacra a Sony. A Playstation Vita nevet viselő készülék azokat veszi célba, akik a metrón ülve vagy a Balaton parton heverészve is ugyanolyan grafikájú játékokkal szeretnének játszani, mint otthon a tévé előtt ülve. A Vita teljesíti is ezt a vágyat: pazarul futnak rajta a 3D-s játékprogramok, nagyfelbontásban pompáznak a játékok textúrái.

Sajnos azonban a tinédzser korosztály kedvenc videojátékának legújabb generációját rendkívül drágábá tette a benne alkalmazott csúcstechnológia: az olcsóbb, csak wifivel szerelt típusért nyolcvanezer forintot kell kifizetni, a 3G modemet és GPS-t is tartalmazó variáns pedig kereken 103 ezer forintba kerül. Ez utóbbi csak mobilinternetes forgalmazásra alkalmas, telefonálni nem lehet vele.

A játékokra valóban nem lehet panasz, ám az árát sokalljuk

A Vitával a Sony a PSP összes kritikusának egyszerre akart felelni. A hordozható konzolra két analóg irányítókar került, a négy iránygomb és a Playstation-ökre jellemző négy akciógomb mellé. A Vita öt hüvelyk átmérőjű, bármely szögből jól látható OLED kijelzőjén is található érintőréteg, sőt a gép hátlapja is érintésérzékeny. A gépbe giroszkópot is szereltek, így a készülék döntésével és emelésével is lehet irányítani az erre felkészített játékokat.

Megmozgatja a játékost a Vita

A különleges irányítási módszereket a minijátékokkal teli Little Deviants programban lehet a legjobban kipróbálni. Van olyan pálya, amin a hátsó érintőpanelt használva lehet úgy hajlítani a tájat, hogy a játékosra bízott labda átjusson az akadályokon. Egy másik minijátékban viszont már a készüléket döntögetve kell kormányozni az óriási steampunk robotbálna elől menekülő kis űrhajót.

Az új vezérlési módok közös pontja, hogy megmozgatják a játékost. Még a Reality Fighters verekedős játékban is folyamatosan mozgatni kell a Vitát, hogy a játékos belássa a teljes pályát. A giroszkópot is igénybe vevő játékokat nem lehet egyszerűen a kanapén elnyúlva játszani: még talán pár törzskörzésnyi bemelegítés sem árt hozzájuk.

Hosszú évekre tervez a Sony

A nyolc év után háttérbe vonuló Playstation Portable utódját legalább tíz évig akarja piacon tartani a Sony. A Vita jelenlegi árát valószínűleg csak azok fogják kifizetni, akik a PS3 grafikájánál kevesebbel nem érik be. A kézikonzolnak akkor jósolunk nagyobb jövőt Magyarországon, ha olcsóbbá tud válni, felvéve a harcot a több funkciót kínáló okostelefonokkal, vagy a nagy képernyős, multimédia fogyasztásra kialakított tabletekkel.

Forrás: [origo]
Külsejében nagyon hasonlít a korábbi PSP-hez

A Vita fogadtatása és jövője nem csak hazánkban kérdéses. Még a Sony hazájában, Japánban sem sikerült tökéletesen a konzol indulása. A bemutató első hetében még érdeklődtek iránta az embere, ám a második hétre megcsappant az érdeklődés, és a Venture Beat üzleti blog szerint 78 százalékkal kevesebb Vita fogyott. A problémát valószínűleg a kütyü ára okozhatta, illetve az, hogy a hazánkban is 45-50 ezer forintért megvehető Nindendo 3DS játékgéppel is versenyeznie kell.

Február végéig kell várni

A Playstation Vita febuár 22-étől lesz kapható a magyar üzletekben. Az biztos, hogy a Sony által kiadott hét játékot meg lehet venni, és valószínű, hogy a többi fejlesző által készített játékok is a boltok polcaira kerülnek hozzá.

A szerencsésebb országokban élők a Sony webboltjából megvehetik a Vitára a korábbi PSP készülékekre kiadott összes játékot is. Hazánkban ez a letöltős szolgáltatás nem működik egyelőre. Amíg a webbolt be nem indul, a magyar játékosok csak az üzletekben megvett memóriakártyákon vehetnek játékot wifivel és mobilnettel felszerelt hordozható konzoljaikra.