Hamis Anonymous fenyegette a Facebookot

Ki az igazi Anonymous? Hacker, V-mask, Vendetta
Vágólapra másolva!
Kibertámadásokkal fejezi ki politikai álláspontját a több ezer taggal rendelkező, vezető nélküli hacktivista csoport. Az aktivistaszervezet amerikai minisztériumok és megacégek honlapját is megbénította már, mégis csupán néhány tagját tartóztatták le a hatóságok.
Vágólapra másolva!

"Mi vagyunk az Anonymous. Nevünk Légió. Sosem bocsátunk meg. Sosem felejtünk. Számítsatok ránk!" - ezzel a szlogennel zárja kommünikéit a nagy cégek honlapját az internetről eltüntető, százfejű hidrára hasonlító csoportosulás. A mantraszerűen ismételgetett rövid jelmondatok, az Anonymoustól érkező üzenetek egységes képi nyelve elfedi azt, hogy az Anonymous valójában nem egy csoport - különösen nem hackercsoport - nem egy mozgalom, hanem sok, állandóan többes számban beszélő ember.

Forrás: AFP/Ed Jones
Az ikonikus Guy Fawkes maszk alapfelszerelés egy Anonymous-tagnál

Az Anonymous tökéletesen nyílt: nincs belépési nyilatkozat, nem kell tagdíjat fizetni, és nem jár tagsági kártya, még csak regisztrálni sem kell sehová, hogy az ember a tagja legyen. Valószínűleg még a csoport által indított kibertámadásokban sem kell részt venni. Elég egyetérteni az Anonymous elveivel, továbbadni az üzenetét, és talán beállítani egy Guy Fawkes-maszkos avatárt.

Az egyik és a másik Anonymous

Számos hivatalosnak elfogadott forrás van, amelyeket az Anonymous felhasznál kommunikációja során. Ezek közül az AnonOps blog és a hozzá kötődő Twitter-felhasználó a legbiztosabb, kevés akcióról adnak hírt, viszont meg is magyarázzák, hogy például miért kell tiltakozni az új amerikai kalóztörvények ellen. Az AnonOps egyetlen szépséghibája, hogy öndefiníciója szerint ez a forrás sem beszélhet a mozgalom nevében. A blog a következőt állítja magáról: "Az Anonymous nem hivatalos hangja, az Anonymousnak nincs hivatalos hangja."

A fenti egy mondatból levezethető az összes probléma és tévedés, ami az Anonymoushoz kötődik. Az aktivisták hajlandók arra is, hogy tovább boncolgassák, hogyan is működik a mozgalom. A Facebook elleni támadási tervet tagadó rövid videojegyzetében az AnonBarracuda nevű tag a következőt mondja: "Kérlek emlékezzetek arra, hogy az Anonymous nem egy csoport, szervezet, koalíció vagy mozgalom. Egyének vagyunk, akik maguk választják meg az útjukat. Ezért ezek az emberek [akik a támadást kihirdették] nem beszélnek mindünk nevében." A tulajdonképpen egyértelmű üzenet is bonyolulttá válik, ahogy AnonBarracuda megpróbálja elmagyarázni, miért nem jó ötlet a Facebook megtámadása. "Az Anonymous-tagok többsége nem ért egyet ezzel a hadművelettel, mert nem tükrözi az általunk fontosnak tartott értékeket. Egy igaz Anonymous-tag sem próbálná meg elérhetetlenné tenni a kommunikáció egy létfontosságú szervét."

Nem illene az Anonymous céljai közé a Facebook megtámadása

Még radikálisabban fogalmaz az Anonymous Operations Hungary, amely 2337 rajongóval rendelkező Facebook-oldalán teszi közzé a csoport magyar páholyának üzeneteit. "Néhányuk szerint beszivárgó ügynökök, árulók és provokátorok vannak köztünk, akiknek az a feladatuk, hogy befeketítsék az Anonymoust, a média pedig szereti ezt a történetet..." - írja a magyar páholy hangja a Facebook elleni támadás kapcsán.

Nem akarják lebontani a Facebookot

Az Anonymous-szimpatizánsok felháborodása érthető, senki nem szeretné, ha olyan közleményeket adnának ki a nevükben, amelyekkel nem értenek egyet. Különösen akkor nem, ha ezek ismert internetes szolgáltatások elleni kibertámadásokkal érnek véget. Csupán az a gond, hogy az Anonymous másfajta közleményt nem tud kiadni. Mivel nincs hivatalos hangja és nincs vezetése, bárki nyilatkozhat a csoport nevében, sőt bárki hivatkozhat arra is, hogy a tagság egyetért vele. Jelenleg az Anonymous nem tud egyes számban beszélni. Még azok sem, akik egyedi nevet választanak, mint a fentebb idézett AnonBarracuda. A sok névtelen ember alkotta laza csoport mindegyike többes számot használ, igaz nem a királyit, hanem a tömegekét.

Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek
Több ezer fő vesz részt a csoport egy-egy kibertámadásában

Így történhetett az, hogy november óta fel-felvetődik, hogy az aktivistacsoport támadást akarna intézni a Facebook ellen. Így fenyegethette meg "valamelyik Anonymous" a vezető amerikai bankokat és az ENSZ-t. És így gyűjthetett adományt egy ismeretlen a Megaupload lefoglalása utáni napokban egy Anonyupload új fájlmegosztó szolgáltatás elindítására, amelyet állítása szerint a hacktivista csoport támogatott.

Kivédeni az Anonymoust

Az Anonymousszal kapcsolatos legjobb tanácsot valószínűleg Mikko Hypponen, az F-Secure kiberbiztonsági cég vezető kutatója adta a New York Times Bits nevű üzleti blogjának: "Ne váljanak célponttá. Ne hagyják figyelmen kívül az Anonymoushoz hasonló csoportokat. Ne hergeljék fel őket. Vegyék őket komolyan."

Kétségtelenül jobb ez a megközelítés, mint amit Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője választott, aki a legutóbbi Magyarországról szóló Anonymous-nyilatkozat után rossz szándékú, takargatnivalóval rendelkező csoportnak nevezte a hacktivistákat.



Nemzeti páholyok saját ügyekkel

A kép összerakását nehezíti, hogy számos apró nemzeti páholy van, amely szintén az Anonymous része. A Facebookon szerveződő és fenyegetőző magyarok mellett létezik finn páholy - ők fenyegették meg Magyarországot a Klubrádió frekvenciájának ügye miatt -, létezik osztrák, román vagy épp brazil csoport is.

Ezek a csoportok a nagy, az AnonOps blogon is tárgyalt ügyek mellett beszélnek a hazájukat közelebbről érintő dolgokról is. Valószínűtlen, hogy például a magyar páholy felszólítását több ezer fős kibertámadás követné, amelynek hatására elérhetetlenné válhatnak a kormányzati szerverek és a rajtuk tárolt oldalak. Az ukrajnai futball Eb előtti, kóbor kutyák közt végzett tisztogatás elleni #OpUkraine nevű tiltakozó akcióval például úgy tűnik, hogy tömegek értenek egyet.

Forrás: AFP/Adrian Sanchez-Gonzalez
Bármelyik tag beszélhet a vezető nélküli szervezet nevében

Hasonlóan népszerű lehet az Európai Parlamentben tárgyalt ACTA hamisításellenes kereskedelmi egyezmény elleni tiltakozás is. Ennek kapcsán a magyar Anonymous is megnyilvánult, a következőt üzenve hazánk EP-képviselőinek: "Tisztelt magyar EP-képviselők! Szavazzatok NEM-mel, különben levadászunk titeket! Ezt vehetitek fenyegetésnek!"

Nagy ügyek szószólója

Az átláthatatlan szervezet, a teljesen ismeretlen tagság és a pontosan soha meg nem határozott elvek ellenére az Anonymous többnyire érdekes, jó ügyek mellett áll ki. A kalóztörvény elleni tüntetéssel könnyű egyetérteni, az arab tavasz vagy a WikiLeaks támogatása sem igényel különösebb magyarázatot. A 2008 körül még csak internetes hecckampányokkal foglalkozó csoport napjainkban már lényeges közügyekben nyilvánít véleményt.

A hecckampányok korából azonban megmaradt a vicces csínyek szeretete. A csoport karácsonyi akciója, amelynek során lopott bankkártyaadatokat felhasználva küldtek adományokat jótékonysági szervezeteknek, arra is felhívta a figyelmet, hogy az Anonymous szimpátiája néha nem sokkal jobb, mint a haragja.