Tabletre és mobilra is megjelent az új Firefox

Vágólapra másolva!
Csupán hat hetet kellett várni a Firefox 9 utódjának megjelenésére: a tizes verzió a windowsos, linuxos PC-k és a Macek mellett androidos okostelefonokra és tabletekre is megjelent.
Vágólapra másolva!

A Firefox 10 számítógépes kiadása csupán néhány újdonságot tartalmaz: ezek egyike, hogy a böngésző "előre" gombja alapesetben rejtett módban van, csak akkor jelenik meg a kezelőfelületen, ha szükség van rá a linkek közötti navigáláshoz.

A tizes verzió esetében a fejlesztők már azt is megoldották, hogy a feltelepített bővítmények döntő többsége a browser új verzióival is kompatibilis maradt. Korábban a Firefox-felhasználók körében komoly frusztrációt okozott, hogy a különböző kiegészítőkkel felokosított böngésző frissülésekor a mindennapokban használt pluginek jelentős része egy-két hétre használhatatlan maradt, amíg azok fejlesztői nem készítették el az új kiadással is együttműködő változatot.

Az új Firefoxhoz már teljes képernyőben futó webalkalmazásokat lehet fejleszteni, és különböző új webes szabványokat, effektusokat is támogat. Ugyanakkor a böngésző csak a 13-as verzióban lesz képes automatikusan és a háttérben frissíteni magát a Google Chrome-hoz hasonlóan. A Firefox androidos készülékekre szánt kiadásának új verziója gyorsabb működést kínál a korábbi kiadásoknál, és egyszerűbb benne használni a jelszavak, könyvjelzők és beállítások online tárolását biztosító Sync funkciót is.