Vágólapra másolva!
Az Apple kínai gyártója, a Foxconn belső levelezéseit töltötte fel a Pirate Bay oldalra egy hackercsoport. A támadók közleményük szerint csak az erejüket próbálgatták, a megkárosított cég szerverei viszont leálltak. A Foxconn nevű cég azzal vált hírhedtté, hogy több beszámoló szerint emberetelen körülmények között dolgoztatja alkalmazottait.
Vágólapra másolva!

Hackertámadés érte a Foxconnt, a világ legnagyobb elektronikai cikkeket gyártó cégét - adta hírül a CNET internetes hírportál. Az esetért a Swagg Security nevű hackercsoport a felelős, akik Twitter-posztokban ismertették a történteket. A Swaggsec feltörte a Foxconn szervereit és felhasználóneveket, jelszavakat, bizalmas információkat és belsős leveleket lopott el a vállalattól. Az ügy kirobbanása utána a Foxconn-nál leállították a szervereket, egy esetleges újabb kibertámadástól tartva.

A magát szürke sapkásként (azok a hackerek, akik nem kiberbűnözők, ám nem riadnak vissza azok eszközeitől) aposztrofáló csapat a szokásostól eltérő módon nem fenyegette meg a megkárosított céget, hanem az adatokat feltöltötték a Pirate Bay torrentoldalra, holnapjukon pedig megkérték az embereket, hogy minél többen töltsék le és osszák meg a fájlt. A bárki által elérhető dokumentumban a Foxconn összes magas beosztású alkalmazottjának adatai megtalálhatóak, többet között Terry Gou-é, a vállalat elnök-vezérigazgatójé is.

A Foxconn Technology Group a világ legnagyobb elektronikai cikkeket gyártó cége, 600 ezer embert foglalkoztat, 2009-ben a Fortune magazin top 500 cége közül a 109. lett. Az adatlopás nem csak nekik, hanem a vele üzleti kapcsolatban álló cégel számára is kínos lehet. A Foxconn olyan óriás márkák beszállítója, mint a Microsoft, Apple, IBM, Intel, Dell és a Motorla, gyáraiban szerelnek össze iPhone-t, iPad-et, Kindle-t, Wii-t, PlayStation 3-at, XBox 360-at és még sok más Magyarországon is népszerű tömegcikket. A Foxconn-nak egyébként nem csak Ázsiában, hanem Indiában, Mexikóban, Brazíliában, Európában belül pedig Csehországban és Szlovákiában vannak gyárai.

Miért a Foxconn?

Több beszámoló szerint a Foxconn kínai gyártelepein emberetelen körülmények között dolgoztatja alkalmazottait, akik közül 2010 nyarán 11 ember öngyilkosságot követett el - számolt be róla korábban az [origo]. Az esetről akkor egy dél-kínai hetilap munkatársa oknyomozó riportot készített, melyből kiderült, a teljesítménykényszerrel járó nagy nyomás, az emberekkel való bánásmód, a monoton munka és az életkörülmények együttesen okozhatták a dolgozók halálát. Hogy a vállalat enyhítse a feszültséget, stresszoldó szobákat alakított ki alkalmazottainak, ahol bábukat püfölhetnek, valamint előbb 30, majd 70 százalékos fizetésemelést ígért.

Az öngyilkosságok akkora nyilvánosságot kaptak, hogy még az Apple vezérigazgatója is megemlékezett róluk. 2010 júniusában az All Things Digital konferencián Steve Jobs azt mondta a színpadon, hogy ez egy nehéz ügy, tanulmányozni kell a történteket, majd megoldani. Később pedig hozzátette, hogy a kínai gyár nem egy rabszolgaműhely. A Guardian nevű brit napilap azzal magyarázta Jobs nyilatkozatát, hogy a halálesetek rossz fényt vethetnek az iPad sikereire is. Utólag tudjuk, hogy ez nem történt meg, az első generációs iPad-ekből több mint 55 millió darabot adtak el.

A botrányok után sem értek véget az öngyilkosságok, a stresszoldó intézkedések ellenére is többen kiugrottak az ablakon, amire a vállalat úgy reagált, hogy hálókat feszítettek az épületek köré. Hírnevének megőrzése érdekében a cégnek vissza kell szorítania az öngyilkosságok számát, ezért olyan záradékot helyezett el az alkalmazottak szerződéseiben, mely szerint szándékos halál esetén minimális kártérítés jár a halott családjának - számolt be erről májusban az [origo].

Fábián Tamás