Pert vesztett a Motorola az Apple-lel szemben

Vágólapra másolva!
Az Apple számára kedvező ítéletet hozott egy német bíróság abban a szabadalomi perben, amelyet a cég azért indított a Motorola mobiltelefongyártó részlege ellen, mert szerinte riválisa lekoppintotta az iPhone-ban és az iPadben alkalmazott képernyőlezáró megoldást.
Vágólapra másolva!

Az Apple a világ több országában is beperelte a Motorola cég mobiltelefonokat gyártó Mobility részlegét egyik szabadalmának megsértése miatt. Elsőként Németországban született ítélet az ügyben, amely szerint a Motorola jogtalanul alkalmazott okostelefonjain és táblagépein olyan szoftveres felületet a képernyőről elérhető funkciók zárolására, amelyhez hasonlót az Apple korábban szabadalmaztatott. Konkrétan az iPhone-on és az iPaden alkalmazott virtuális csúszkáról van szó, amelyen a felhasználónak végig kell húznia az ujjbegyét ahhoz, hogy kioldja a képernyő véletlen benyomódás ellené zárolását, és elérje a készülék menüjét.

A BBC brit közszolgálati médiumnak nyilatkozó német szabadalmi szakértő, Florian Müller szerint a német bíróság döntése a Motorola által árusított, Google Android szoftvert használó eszközök eladásaira világszinten hatással lehet. A mobil eszközök terén az Apple legnagyobb riválisának számító Google nemrég megkapta az amerikai és az európai uniós hatóságok jóváhagyását a Motorola Mobility felvásárlására, így a keresőcég hamarosan saját készülékeket is tud majd gyártani.

Már lecserélte a Motorola a képernyőzárát

Ugyanakkor a Motorola közlése szerint meg akarja fellebbezni a bíróság döntését, ráadásul a cég új készülékeire már a korábbitól eltérő képernyő-kioldási megoldást épített be, amelyek nem hasonlítanak az Apple által levédett felületre, így a cég eladásait nem fogja befolyásolni a per.

A képernyőzár funkció mellett az Apple a táblagépen és telefonon lévő fotók átnézését biztosító képgaléria szoftver működése miatt is beperelte - saját szoftverének működési elvét ugyancsak szabadalom védi - ezzel kapcsolatban azonban a müncheni bíróság még nem hozott döntést.