Örömében sír a Facebook indiánja

Vágólapra másolva!
Magyar felhasználók ezreit készteti egy petíció aláírására a síró indiánfőnök fotója a Facebookon. Mint kiderült, a törzsfőnök valóban egy gát megépítése ellen küzd, ám a kampányhoz használt fotón nem tehetetlenségében, hanem egy régi rokon láttán ejtett könnyeket.
Vágólapra másolva!

Sírás helyett petícióval és a figyelem felkeltésével harcol a négyszázezer hektárnyi erdő elpusztításával járó Belo Monte gát építése ellen a kajapó törzs. A legnagyobb hatást mégis Raoni törzsfőnök egy fotója keltette, amin az idős indián elsírja magát. A képpel együtt terjedő magyarázat szerint a törzsfőnököt a gát terve keserítette el, a fotós pedig azt a pillanatot kapta el, amikor Raoni meghallotta a gáttal kapcsolatos döntést. A történet nem magyar kitaláció, több közel egy éve terjed a nemzetközi interneten. Az Amazon Watch blog már 2011 júniusában írt a fotó valódi történetéről, ami szerint Raoni egy rég látott rokonnal való találkozás miatt ejtett könnyeket.

Forrás: [origo]
Nem könnyekkel küzd a gát ellen a kajapó főnök

"Nem a kormány döntése miatt sírtam. Harcolni fogok. Élek, erős vagyok, és amíg ez így marad, addig harcolni fogok az embereimért" - mondta Raoni az ügyről. A fotó rendkívül hatékonynak bizonyult, az amazóniai indiánok petíciójáról szóló rövid magyar szöveget több mint tizenhétezren osztották meg pár nap alatt.

Magát a Belo Monte gát elleni petíciót több mint 685 ezren írták alá. Másodpercenként érkeznek be az újabb aláírások, túlnyomó többségben magyarok. A kép által kissé félrevezetett facebookozók jó ügyet szolgálnak, a több ezer hektár esőerdő fontos szerepet tölt be a világ éghajlatának megőrzésében.