Tízezer forintnál olcsóbb lesz az indiai táblagép

aakash
Vágólapra másolva!
Csupán mintegy hétezerötszáz forintnak megfelelő összeget kell majd fizetni egy indiai fejlesztésű új táblagépért. A magyarul mennyország nevet viselő kütyü megjelenésének a Google is örül.
Vágólapra másolva!

A napokban szállítják ki az Aakash (hindi nyelven mennyország) névre hallgató táblagép második verziójának első példányait az indiai boltokba - számolt be róla a Daily Mail brit napilap. Az Aakash nagyjából 7500 forintnak megfelelő összegért beszerezhető, de az árral nem Nyugat-Európát és Amerikát célozták meg, hanem Indiát. A kütyüt gyártó brit cég filozófiája az, hogy a lehető legolcsóbban, de még élvezhető minőségben adjanak olyan eszközt az emberek kezébe, amivel wifin keresztül tudnak internetezni.

Az Aakash 2 annyra népszerű, hogy a vállalat honlapján elérhető információk szerint februárra és márciusra már az összes előrendelhető darabja elfogyott, leghamarabb áprilisban vehet ilyet a kezébe, aki most kap észbe. Suneet Singh Tuli, a Datawind vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy már hárommillió tabletet rendeltek tőlük, ami komoly előrelépés ahhoz képest, hogy az első tesztverzióból csak százezer darab készült indiai egyetemistáknak.

Forrás: [origo]
Fapados, de olcsó az indiai tablet

Indiában jelenleg a lakosság mindössze tíz százaléka rendelkezik internethozzáféréssel, és öt százalék regisztrált a Facebookon, ám az ország a világszinten a legdinamikusabban növekvő piac. A Google tanulmánya alapján - épp az egyre olcsóbb tabletek és okostelefonok miatt - 2014-re megháromszorozódik majd az indiai internetezők száma, ami több mint 200 millió új felhasználót jelent, a keresőcég szempontjából pedig potenciális fogyasztókat.

Műszaki paraméterei alapján az Aakash annyira nem mennyei, mert csupán egy 700 megahertzes Cortex A8 processzor hajtja és csupán 256 megabájt beépített memória van benne, így tudását tekintve jelentősen elmarad az itthon is kapható olcsó tabletektől. Az Aakash 7 colos érintőképernyője és kis mérete a cég szerint arra predesztinálja, hogy az emberek mindenhova magukkal vigyék és szinte megállás nélkül internetezzenek rajta.