Szabadlábon védekezhet Kim Dotcom

Kim Dotcom a Megaupload főnöke egy aucklandi tárgyalóteremben
Vágólapra másolva!
Az új-zélandi bíró nem tart attól, hogy a szerzőijog-sértésekkel vádolt Megaupload vezetője megszökne az igazságszolgáltatás elől. A számítógéphasználattól és a helikopteres repkedéstől azért eltiltották Dotcomot - adta hírül a The New Zealand Herald napilap. 
Vágólapra másolva!

Nem győzte meg az Egyesült Államok nevében eljáró Anne Toohey ügyész a bíróságot arról, hogy Kim Dotcom szökésveszélyes gyanúsított lenne. A Megaupload fájlmegosztó oldal vezetőjétől luxusautókat, három útlevelet és negyvenöt hitelkártyát koboztak el, ám Toohey ügyész szerint Dotcom továbbra is hozzáfér olyan forrásokhoz, amiket felhasználva könnyen megszökhet Új-Zélandról.

Az ügyben ítélő Nevin Dawson szerint azonban a Megaupload vezetőjének luxusvillájában történt január huszadikai razzia óta nem voltak újabb jelentős lefoglalások. "Az, hogy a vádlott vagyonos ember, és biztos vannak egyéb forrásai nem számít bizonyítéknak" - mondta Dawson bíró, aki szerint Dotcomnak érdekében áll Új-Zélandon maradni a családjának körében és felkészülni a vagyonának megvédésére. A bíróság megkapta a Megaupload hongkongi pénzügyi vezetőjének eskü alatt tett írásos nyilatkozatát is, amely szerint Dotcomnak minden vagyonát lefoglalták - adta hírül az Associated Press hírügynökség..

Forrás: AFP//Michael Bradley
A bíróságról már mosolyogva távozott Kim Dotcom

Toohey ügyész felhívta a bíróság figyelmét a Dotcomtól elkobzott hamis útlevelekre, ám a bíróság szerint nem volt bizonyíték arra, hogy a vádlott használta volna azokat. Az ügyész helyzetét gyengítette, hogy Dotcom a rendőrségtől való menekülés közben nem vitte magával az iratokat, hanem az éjjeliszekrényén hagyta őket. Aggályosnak tartotta még az ügyész a Megaupload vezetőjének négy Fülöp-szigeteki bankszámláját, amelyek üresnek bizonyultak.

Luxusban védekezik Dotcom

Dotcomnak a Coatesville-ben található luxusvillájában kell laknia, és nem távolodhat a lakásától nyolcvan kilométernél messzebbre, hacsak nincs vészhelyzet. A bíróság feltételként kötötte ki azt is, hogy Dotcom nem használhatja az internetet és nem repülhet a helikopterrel. Az ügyészség egyelőre nem döntötte el, hogy fellebbez-e az óvadékra vonatkozó döntés ellen.

Dotcomnak és három társának az ügyében egy másik döntés is született a tegnapi nap során. Az Egyesült Államokba történő kiadatárukat augusztus huszadikán kezdik el tárgyalni, és váratóan három hetet vesz majd igénybe. A tárgyalást előkészítő telekonferenciát azonban már március tizenötödikére kiírta a bíróság.