Vágólapra másolva!
Internetes akcióba kezdett két kínai munkás, akik korábban mérgezés áldozatai lettek az iPhone-gyárban, ahol a vállalat legfrissebb jelentés szerint átlagon felüliek a munkakörülmények.
Vágólapra másolva!

Aláírásgyűjtő akcióba kezdett két olyan munkás, akik az Apple eszközeinek gyártását végző üzemben dolgozott korábban - számolt be a CNET technológiai portál. A petíciót kezdeményező kínai munkások még 2009-ben iPhone-ok összeszerelése közben szenvedett maradandó egészségkárosulást a Foxconn gyártelepén. A halálos áldozatot is követelő balesetben több mint száz ember egészsége került veszélybe, és sok dolgozót kórházba kellett szállítani azt követően, hogy egy n-hexán nevű oldószer került a szellőzőrendszerbe.

Kuo Rui-Csiang és Csia Csingcsuan szerint elsősorban Tim Cookra, az Apple tavaly kinevezett elnök-vezérigazgatójára kívánnak nyomást gyakorolni, akciójukkal emberibb és biztonságosabb munkakörülményeket követelnek. A munkások internetes petícióját már több mint százezren írták alá, többségében az Apple termékek fogyasztói. Az Apple egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, igaz, az utóbbi időben több alkalommal nyilvánosság elé álltak az őket és lefőbb beszállítójukat ért vádakkal szemben.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


Az ABC amerikai tévécsatorna riportja egy iPadeket gyártó üzemből

Exkluzív tudósítással bizonyítanának

Legutóbb az ABC amerikai tévécsatorna riporterét hívták meg az iPhone-ok összeszerelésének helyszínére, a Foxconn cég üzemébe, hogy tudósítson a helyi viszonyokról. Bill Weir újságíró csak azzal a feltétellel vállalta a beszámolót, ha mindent megmutathat, amivel a helyszínen találkozik. Az fenti cikkben videón látható, hogy a gyárban dolgozó alkalmazottak többsége harminc éven aluli, a futószalagok mellett azonban rengeteg fiatalkorú, 16-18 éves végzi a dolgát, gyerekkorú alkalmazottakat azonban nem látni a videón.

Az alkalmazottak a monoton munka során nem szólhatnak egymáshoz, ebédszüneteiket egy hatalmas tömegétkezdében töltik, ahol, ha elég gyorsan végeznek az étellel, még egy rövid alvásra is maradhat idejük - a naponta ugyanazon műveletek ezreit elvégző munkások többsége pedig él is ezzel a lehetőséggel.

Az ázsiai beosztottak nyolc ágyas, néhány négyzetméteres szobákban laknak munkásszállásokon. Az ABC beszámolója szerint azonban lehetőségük van internetezni, sportolni és angolul is tanulhatnak helyben. A Fair Labor Association (FLA) nevű non-profit szervezet elnöke, Auren van Heeren a múlt héten nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy szerinte a Foxconnál látott munkakörülmények és a munkások lehetőségei bőven az átlag fölött vannak. Az FLA-t 1999-ben olyan cégek hozták létre, mint a Nike, Adidas vagy az Apple, annak érdekében, hogy a beszállítóik gyári tevékenységét ellenőrizzék.

Nem csökken a munkahely népszerűsége

Az ABC kameráinak beengedésével az Apple azt az évek óta tartó nemzetközi sajtóhurrikánt próbálta lecsendesíteni, ami azután tört ki, hogy legalább 11, de valószínűleg több munkás öngyilkos lett a Foxconn gyártelepen. Helyben úgy próbálták megnyugtatni a kedélyeket, hogy az gyárépületekben stressz-szobákat hoztak létre, fizetésemelést adtak az alkalmazottaknak, valamint védőhálót feszítettek az épületek köré, hogy ne tudjanak leugrani az alkalmazottak.

Számtalan negatív hír, és az óránkénti 1,78 dolláros fizetés ellenére naponta több százan állnak sorba az Apple kínai gyárainál, hogy ott dolgozhassanak. Munkások érkeznek Kína akár legtávolabbi pontjairól is, hogy a havi maximum 300 dolláros (nagyjából 60 ezer forint) fizetésükkel támogathassák családtagjaikat, akiket évente maximum egyszer láthatnak.