Tablettel és okosmobillal küzd az új PlayStation

Sony PS Vita Playstation
Vágólapra másolva!
Igen látványos játékokat futtat a tinédzserek kedvenc konzoljának számító PSP utódja, a Sony új játékgépe. A pár napja a boltokba került PlayStation Vita azonban drágának számít a szuper okostelefonok és táblagépek korában.
Vágólapra másolva!

Már az első bekapcsoláskor világossá válik, hogy jelentős a fejlődés az elődhöz képest: az ötcolos képernyő nagyobb a PSP-énél, és sokkal jobb minőségű - nem is hagyományos LCD, hanem a szebb színeket produkáló OLED típusú. Az egyelőre nagyjából kéttucat programból álló kínálat jelenlegi sztárja az Uncharted: Golden Abyss című akciójáték, amely leginkább a Tomb Raiderre hasonlít, főszereplője azonban egy Indiana Joneshoz hasonló pasas, akivel a dzsungel fái között, időnként pedig szakadékok peremein ugrálva, vagy ősi építmények falai közt kell lövöldözni. A látvány csaknem olyan, mintha egy tévére kapcsolt konzolon játszanánk, a szereplők és a táj kidolgozása is rendkívül részletes, de meg is kérik az árát: a játékprogram mellett tizenötezer forintos árcímke szerepel.

Tapizható elöl-hátul

A PlayStation Vita esetében már a képernyő is érintésérzékeny, így ha a főszereplővel fel akarunk venni egy új pisztolyt, csak rá kell bökni az ujjunkkal. A grafika élethűségére a FIFA fociszimulátor Vitára írt kiadása esetében sincs panasz, ebben azonban nem a képernyőt, hanem a játékgép ugyancsak érintésérzékeny hátlapját kell használni például a tizenegyesek becsavarásához. Ezt a konzolt már két apró analóg botkormánnyal is felszerelik, hasonlóan a ma kapható tévés konzolokhoz, melyekkel sokkal precízebben lehet a nézetet, az irányokat vagy a gázt és féket adagolni a programokban, mint egy hagyományos gombbal. Nem maradt ki a gépből az okostelefonokból ismert giroszkóp sem, így egyes játékokat a Vita megfelelő irányba való döntésével is vezérelni lehet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az érintőképernyővel jóval könnyebb a menü kezelése

Általános iskolás társtesztelőnknek már csak a Wipeout című ismert űrhajós versenyjáték legújabb kiadását kellett beraknunk a gépbe, hogy a tökéletesen folyamatos száguldástól leessen az álla, és jelezze, hogy szeretné régi PSP-jét az új modellre cserélni.

Vitán felül áll?

A Vitára egyébként már nem kicsi optikai lemezen, hanem a Sony saját, teljesen új formátumát használó memóriakártyán lehet megvenni a játékokat, illetve márciustól a cég internetes boltjából lehet letölteni azokat feltöltőkártyával vagy bankkártyával fizetve ellenértéküket, ami tipikusan 5-15 ezer forint körüli összeg. A Store-t eddig nem használhatták a magyar felhasználók, de néhány napon belül PS3- és PSP-konzolokról is hozzáférhető lesz, az árakat pedig nem fontban, hanem forintban fogják feltüntetni, noha a konzolhoz hasonlóan a bolt is angol nyelvű menürendszert használ.

Keserű szájízt okozhat a Vitát vásárlóknak az, hogy a konzol belső háttértárat nem tartalmaz, játékokat csak a Sony egyedi formátumú memóriakártyájának megvásárlását lehet letölteni rá. Ennek egy külön foglalata van az eszközön a játékkártyák mellett, és nagyon drága: egy 4 gigabájtos kártyáért hétezer, egy 16 gigabájtosért pedig tizennyolcezer forintot is elkérnek. Ez a tárhely pedig csupán néhány játékra elegendő, a legtöbb program ugyanis több gigabájt nagyságú, kivéve persze az apró minijátékokat. A tesztelésre kölcsönkapott gép négy gigabájtos kártyájára két-három játékdemónál több nem fért fel, bár arra lehetőség van, hogy USB-n keresztül a PC merevlemezére másoljuk át az ideiglenesen nem kellő programokat és adatokat.

Kérem várjon!

Annak ellenére, hogy a cég elvileg a másolásvédelem mellett a szupergyors működés miatt választotta a saját kártyaformátumot, zavaróan lassan töltődnek be a játékok: indításuk után egy percet is kell várni, és később is sokszor jelenik meg a "Please wait!" felirat, például pályák váltásakor.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem csak a képernyő, a hátlap is érzékeli az ujjak mozgását

E sorok írásakor még nem volt letölthető a Vitára a Facebook- és a Twitter-kliens, de a beépített böngészőt már használni lehetett: néhány évvel ezelőtt elégedetten csettintettünk volna egy browser láttán, de a mai okostelefonokhoz képest ez sem eléggé fürge. Ha például lejjebb görgetünk egy oldalt, csak késleltetéssel jelenik meg annak az alja, másodpercekig az üres képernyőt kell bámulni. Ugyanez igaz a beépített Google Mapsre is: ennél egy ötvenezer forintos okostelefonon folyamatosabb élmény fogadja a felhasználót. Kétségkívül jót tett viszont az érintőképernyő a kis gépnek, ezen keresztül ugyanis kényelmesen lehet begépelni a címeket, üzeneteket is, bár az ékezetes karaktereket csak egy külön felületen lehet elérni rajta.

Nemsokára hivatalos Skype-kliens is elérhető lesz a PlayStation Vitához, amellyel az egyszerű hanghívások mellett akár videotelefonálni is lehet majd, hiszen a gép elő-, és hátoldali webkamerát is tartalmaz: sajnos ez nevetségesen kicsi, 640x480 pixeles felbontású fotókat tud rögzíteni, ami már egy olcsó okostelefon esetében is kevésnek számít. A beépített hangszóró minősége is csak átlagosnak mondható, érdemes fülhallgatóval használni a gépet, szerencsére abból bármilyen minijackes típussal kompatibilis.

Érdemes konnektor közelében maradni

Remélhetőleg javítani fogják a Store hazai elérhetőségének paramétereit is a márciusi indulás után. Ez ugyanis döbbenetesen lassú, egy játékdemó letöltése a használt internetkapcsolat sávszélességétől függetlenül is 40-60 percig is eltartott. Ráadásul a folyamatosan aktívan használt wifi rendkívüli módon leszívja az eszköz akkumulátorát, egy-két órára rövidítve az üzemidőt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az analóg botkormánnyal élmény az irányítás

Ha a wifin keresztül nem folyamatosan töltünk le adatot, az üzemidő ennek a duplája lehet. Kényelmetlenséget okozhat azonban az, hogy a belső akkumulátor az elődtől eltérően nem kivehető: ha lemerült a gép, és nincs közel konnektor, egy tizenhatezer forintba kerülő, elég ormótlan külső akkumulátoros egységről lehet tölteni. A rövid üzemidő azért sajnálatos, mert a gép fejlett internetes multiplayer szolgáltatásokat kínál: az ismerősökkel ugyanúgy lehet játszani, mintha mellettünk ülnének.

Nehéz tíz éve lesz

A PlayStation Vitából a wifis alapverzió nyolcvanezer forintba kerül, a 3G-s mobilinternetre alkalmas változatért százezer forintot kell leperkálni, ennyiért már a cég saját, Xperia Play okostelefonját is meg lehet vásárolni, amely ugyan csak kevésbé látványos játékokat futtat, de Android szoftvere egyéb funkcióiban jóval okosabb a Vitánál. Hasonlóan drágán debütált tavaly a térhatású képmegjelenítővel felszerelt Nintendo 3DS is, de a rivális zsebgépet mostanra már ötvenezerért haza lehet vinni, mivel drágábban még Japánban sem kellett senkinek.

A Vita elődje, a többször áttervezett PSP is csak most, hét évvel a megjelenése után kerül feleannyiba, mint a Vita, egy-két éven belül azonban már az új gép ára is borítékolhatóan mérséklődni fog. Nem lesz azonban könnyű dolga a Sonynak a tabletekkel és okostelefonokkal való rivalizálás: bár az érintőképernyős eszközökön az irányítás sokkal kényelmetlenebb, mint a Vitán, azokat az eszközöket egy sor egyéb feladatra is lehet használni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=osw8d3dKrzToychu

A PlayStation Vitáról készült bemutatónk

Tovább nehezíti a Sony helyzetét, hogy tízéves termékciklussal tervezte az új zsebkonzolt, azaz a mostani hardveres alapokkal fogja árulni a gépet 2022-ben is, amikor már az iPad, az iPhone és az androidos készülékek sokadik generációs hardvert futtató változata lesz kapható. Addigra az olyan felhőalapú játékszolgáltatások is széles körben elterjednek majd, mint az OnLive, amely több külföldi országban már most is használható. A megoldás lényege, hogy a játékok egy szerveren futnak, a képet pedig az interneten továbbítják a játékos alapfunkciós hardverére, ami lehet tablet, okostelefon vagy akár egy tévé olcsó beltéri egysége is - ez pedig szükségtelenné teszi a Vitához hasonló drága játékgépeket.

Bár a gyártó fő célszegmensét a saját jövedelemmel rendelkező fiatal felnőttek jelentik, közülük sokan biztosan egy szuper okostelefont vagy táblagépet választanak helyette, mert az egész egyszerűen menőbb és praktikusabb nála. Jelenleg a PlayStation Vita a gazdag szomszéd gyerek játéka, amelyen látványos játékok futnak, de magas ára miatt valószínűleg kevés szülő helyezi kosarába a játékboltban - egy részletre is megvehető okostelefonra valószínűleg hamarabb rá lehet beszélni a szülők jelentős részét.