Premierje napján elfogyott a filléres PC

Vágólapra másolva!
A mindössze 35 dollárba, vagyis kevesebb mint nyolcezer forintba kerülő, tenyérnyi méretű Raspberry Pi minden egyes darabját eladták keddi premierjén napján, a nagy érdeklődés még egyes webshopokat is túlterhelt.
Vágólapra másolva!

A Raspberry Pi egy olyan miniatűr számítógép, amely egy apró alaplapra integrálva tartalmaz minden fontos alkatrészt. Bár szívét egy csupán hétszáz megahertzes processzor és 256 megabájt memória képezi, grafikus gyorsítóját videók dekódolására optimalizálták, így akár full-HD (1080p) felbontású videók lejátszására is képes akadozás nélkül, így olcsó médialejátszót is lehet építeni belőle.

A Raspberry Pi segítségével gyakorlatilag mobiltelefon méretben teljes értékű linuxos számítógépet lehet megvalósítani, mivel az eszközt tévére vagy monitorra is a megszokott módon lehet csatlakoztatni. Az eszközt kifejlesztő Raspberry Pi alapítvány tájékoztatása szerint forgalmazó partnerei nem tudták kiszolgálni az olcsó gép iránti rendkívül nagy érdeklődést, két brit webshop a kiemelkedő látogatottsága miatt elérhetetlenné is vált. Az alapítvány saját oldalát is leegyszerűsített változatban tették elérhetővé kedden, hogy képes legyen állni az érdeklődők rohamát - számolt be az Ars Technica amerikai technológiai hírportál.