Szívderítő látvány a robothelikopterek legújabb akciója

kvadrokopter
Vágólapra másolva!
Egy nem mindennapi felvétel péntek délutánra: minihelikopterek raja játszotta el a James Bond-filmek főcímzenéjét a TED konferencián. Öt hangszert szólaltattak meg.
Vágólapra másolva!

A Vijay Kumar és kollégái által készített robotok nem teljesen önállóak. Feladatukat nem kotta vagy zenefájl formájában kapták meg, hanem koordináták és időpontok listájaként. Arra azonban nem kellett figyelniük a kutatóknak, hogy az egyes helikopterek pályája ne találkozzon. Az autonóm gépek maguk döntötték el a bejárt útvonalat és még arra is figyeltek, hogy ne ütközzenek össze egymással - adta hírül a New Scientist blogja.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=XUjKXvMv8FiGjdnp
A Bond főcímzene csak show, hasznosabb dolgokra is képesek lesznek a robothelikopterek

A bemutatóhoz négyrotoros kvadrokoptereket használtak a kutatók, amelyek legfontosab jellemzője, hogy könnyű levegőben tartani és irányítani őket. Egy hagyományos helikopter automatikus vezérlése lényegesen nagyobb terhet róna a számítógépre. A több apró robot összehangolását infravörös jeladókkal és infravörös kamerákkal oldották meg. A robotok folyamatosan sugározzák a saját helyzetüket a raj többi tagjának, így még időben korrigálni tudják a haladási irányukat, ha netalán ütközőpályára kerülnének.

A jövőben együtt dolgozó építőrobotokat vagy egy területet a levegőből felmérni képes kvadrokopter-rajokat is lehet majd készíteni Kumar és társai munkájára alapozva. A kutatócsoport korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a környezeti akadályokat kikerülni képes rajt mutattak be.