A tabletek legyőzik az e-könyv-olvasókat

Vágólapra másolva!
Óriási mértékben csökkentek a tavalyi év végéhez képest az e-tinta képernyővel szerelt elektronikus könyvolvasó eszközök eladásai. Bár ezek a valódi könyvekhez hasonló olvasási élményt nyújtanak, a legtöbb vásárló inkább a hagyományos LCD-vel szerelt, univerzális táblagépeket részesíti előnyben.
Vágólapra másolva!

A tajvani Digitimes Research elemzőcég statisztikái szerint 2011 utolsó negyedévében még kilencmillió e-tinta képernyővel szerelt elektronikus könyvolvasót adtak el a gyártók világszerte. Ehhez képest a jelenlegi prognózisok alapján az idei év első negyedévénem végére ezek eladásai csupán kétmillió darabot tesznek majd ki. A jelentős visszaesés nyomán az e-könyv-olvasó eszközök terén piacvezető Amazon cég is jelentősen csökkentette Kindle-eszközeinek rendeléseit eszközgyártó partnereitől.

A Digitimes Research szerint a drasztikus visszaesés nem csupán a karácsonyi vásárlási szezon végének köszönhető, hanem az Amazon Kindle Fire és hasonló olcsó táblagépek megjelenésének eredménye. Bár a Kindle és más e-tinta képernyővel szerelt eszközökön csaknem ugyanolyan érzés a betűket olvasni, mintha papíron lennének, az LCD-k pedig inkább a hagyományos monitorokhoz állnak közelebb, ez utóbbiakat univerzálisabban lehet használni. A hagyományos könyvolvasó eszközök ugyanis csak fekete-fehérben tudják megjeleníteni a szöveget és a képeket, videót pedig egyáltalán nem lehet lejátszani rajtuk, viszont alig van szükség energiára működtetésükhöz, így akár több hetes üzemidőt is biztosítanak.

Bár az LCD-s érintőképernyővel szerelt tabletek hamarabb lemerülnek, ezek bármilyen tartalom megjelenítésére alkalmasak a honlapoktól kezdve a videókig. Ugyanakkor az elemzőcég munkatársai nem tartanak az e-tinta képernyős olvasók piacának kihalásától: tavaly 22,82 millió darab ilyen eszköz talált gazdára, 2015-ben pedig a prognózisok szerint már évi hatvanmillió darab olvasót vesznek majd a vásárlók világszerte.