Hackerháborúba kezdtek az azeriek

Vágólapra másolva!
Azeri hackerek feltörtek 121 örmény weboldalt, köztük a Jereváni Egyetem és más tudományos, valamint állami intézet számítógépes rendszerét - jelentette csütörtökön a Kavkaz-uzel.ru hírportál.
Vágólapra másolva!

A hackerek egyebek között három fényképet tettek fel a weboldalakra. Ezek egyike azt az azeri katonatisztet, Ramil Safarovot ábrázolja, akit Magyarországon ítéltek életfogytig tartó szabadságvesztésre egy örmény katonatársa brutális meggyilkolásáért.

Az akkor 26 éves Ramil Safarov a vele egyidős örmény évfolyamtársát 2004 februárjában gyilkolta meg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyik kollégiumi épületében. Mindketten a NATO békepartnerségi programjának angol nyelvtanfolyamán vettek részt. Az azeri baltás gyilkosként elhíresült Safarovot 2007 februárjában egy magyar bíróság jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.

A portréfotók mellett videoklipek és egy azeriek lakta hegyi-karabahi településen húsz éve örmények által elkövetett tömeggyilkosságot felidéző anyag került fel az örmény oldalakra. Hodzsali városát 1992. február végén örmény katonai egységek támadták meg, több mint hatszáz lakost megöltek, 1300-at elhurcoltak. Az esemény 20. évfordulójáról idén tömegfelvonulásokon emlékeztek meg Azerbajdzsánban.

Nemrég, január közepén számos fontos azerbajdzsáni hivatal számítógépes rendszerét, köztük az azeri elnök, Ilham Aliyev portálját érte hasonló kibertámadás. Azeri hackerek szerint az akciók Iránból indultak ki, ezért másnap ők is feltörtek iráni honlapokat.