A Windows 8 tesztverziójában ezúttal a Microsoft új szoftverboltját próbáltuk ki, amelyben egyetlen kattintással lehet programokat vásárolni és ingyenes applikációkat letölteni. A szoftverek új generációjának telepítéséhez nem kell többé nyomogatni a "tovább" gombot, azt viszont még nem lehet tudni, hogyan kezeli majd a rendszer az azonos gépre, de különböző felhasználók által megvett applikációk megosztott használatát.

Az app store-ok, vagyis a  központi szoftveráruházak az okostelefonokon és táblagépeken már bebizonyították létjogosultságukat, az iPhone-t vagy androidos készüléket használók már ezekről szerzik be a szükséges programokat. A megoldás mindenki számára ideális: az operációs rendszerek készítői ellenőrizni tudják a platformjukra készülő szoftvereket - így jelentősen csökken a rendszerhibát okozó vagy vírusos programok száma -, valamint részesednek is az eladások bevételeiből. A fejlesztőcégektől pedig egy központi boltban sokkal nagyobb eséllyel vásárolnak programokat a felhasználók, ahogyan az már az okostelefonok esetében is beigazolódott.

Nem véletlen, hogy az Apple és a Google után a Microsoft is saját szoftverboltot indított: az egyelőre Store néven futó szolgáltatás a Windows 8-ban debütál. Bár a szolgáltatás még nincs teljesen készen, a szoftver nyilvános  tesztverziójában már ki lehetett próbálni működését ingyenes appok letöltésével. Ezek között játékok, hírszájtok és videomegosztók applikációi és különböző segédprogramok is megtalálhatóak.

Csempéken adná el a szoftvereket a Microsoft

A Windows 8 saját szoftverboltja nagyjából ugyanúgy működik, ahogy azt okostelefonon és tableten megszoktuk: a rendszer főmenüjének Store nevű csempéjére kattintva töltődik be, a nyitólapon a legfontosabb kategóriák kaptak helyet, egyedül az eltérő, hogy nem fentről lefele, hanem balról jobbra kell görgetni a szoftverek listáját, hiszen ez a korábbi cikkünkben részletesen bemutatott Metro-felület jellegzetessége. A bolt használatához mindenképpen szükség van Microsoft-fiókra, amelyet korábban Live-fiókként vagy Messenger-azonosítóként is lehetett regisztrálni.

Forrás: [origo]
Dögös nyitólap fogadja majd a Windows 8 használóit

Táblagépen vagy görgős egér birtokában elég kényelmesen lehet az applikációk között böngészni, olcsó tapipaddal szerelt noteszgépen viszont kényelmetlen a hosszas görgetés a  képernyő alján lévő sávon. Bár a nyitólap óriás méretű adatlapcsempéi elég látványosak, az alkategóriákban lévő mini példányok már közel sem jól áttekinthetőek. Ezeken az appok neve mellett logójuk, értékelésük és fizetős vagy ingyenes mivoltuk van feltüntetve, azt azonban egyelőre nem tüntetik fel a felületen, hogy melyik programot vásároltuk vagy telepítettük korábban, pedig ez rendkívül hasznos lenne - remélhetőleg a végleges verzióba ez a funkció is bekerül majd.

Egy kattintással települ és törlődik is minden

A Store-ból ugyanolyan egyszerű telepíteni bármit, mint egy okostelefonon: elég rábökni az Install feliratú gombra, a többit a rendszer automatikusan elvégzi. Nem kell - nem is lehet - megadni sem a telepítés célmappáját, extra opciókat megadni, a Windows 8 rövid hangjelzéssel és a képernyőn felbukkanó üzenettel jelzi, ha végzett a feladattal.

Az installált applikációkat a korábbi Windowsoknál sokkal egyszerűbb törölni is: ehhez többé nem kell külön belemenni a Vezérlőpultba, hanem elegendő jobb gombbal kattintani a program csempéjén (táblagép használata esetén pedig rajta tartani az ujjunkat). Ekkor a képernyő alján megjelenik egy felület, ahol a program törlését lehet kiválasztani, de ha csak az applikáció ikonja zavar, azt is itt lehet száműzni a képernyőről. A Windows Store az okostelefonokhoz hasonlóan frissíteni is tudja az alkalmazásokat, ugyancsak komoly terhet véve le a felhasználók válláról.

Forrás: [origo]
Az alkategóriák listái már jóval áttekinthetetlenebbek

A Store-ban alapvetően olyan alkalmazásokat lehet majd letölteni vagy megvenni, amelyek a Microsoft új, Metro nevű, érintőképernyős használatra is alkalmas kezelőfelületére terveztek (ennek hatékonyságáról korábbi cikkünkben olvashat). Ezeket az applikációkat máshol nem is publikálhatják majd a fejlesztők. Ugyanakkor a cég már közölte, hogy a boltban hagyományos, azaz még a Windows 7-ig bezárólag használt felületre írt szoftvereket is megtalálhatnak majd a felhasználók. Ezeket azonban nem lehet majd közvetlenül a Store-ból megvásárolni, hanem egy külső honlapra fogja átirányítani a rendszer a potenciális vásárlókat - ezáltal  valószínűleg a szoftverek automatikus frissítése sem lesz megoldható.

Egy program egyszerre öt darab eszközön működhet

A Windowshoz szokott felhasználók számára gyökeres újdonság lesz, hogy az internetes felületen megvásárolt programok nem egy adott géphez, hanem egy adott felhasználói fiókhoz kötődnek. A Microsoft szabályzata értelmében a Store-ban megvett applikáció egyidejűleg öt eszközön - például asztali PC-n, noteszgépen, tableten - lehet használatban, ha egy hatodik gépre próbálnák telepíteni, a rendszer nem fogja engedélyezni. Ugyanakkor arra is lehetősége lesz a felhasználóknak, hogy egy régi, nem használt gépen deaktiválják az applikációt, így lehet új eszközre telepíteni.

Az egyelőre még nem tisztázott, hogyan oldja meg a Microsoft azt, hogy egy családi PC-n az apuka fiókjával megvásárolt applikációkat és játékokat a többi családtag is elérhesse, ha saját jelszavával belép a Windows 8-ba.

Minimálára lesz a fizetős programoknak

A tesztüzemben kizárólag ingyenes alkalmazások érhetőek el a Store-ban, de a bolt értelemszerűen fizetős szoftverek legális beszerzési helye lesz. Azt már most tudni lehet, hogy a magyar felhasználókkal az áruház is anyanyelvükön kommunikál majd, és az applikációk ára is forintra átszámítva lesz feltüntetve: ezek ellenértékét bankkártyával lehet majd rendezni.

Forrás: [origo]
Minden szükséges információt feltüntetnek a szoftverekről, a telepítés egyetlen kattintás

A Microsoft még nem közölte az alkalmazások várható árát, de a cégtől kiszivárgott információk szerint egy programért a cég legalább másfél dollárt  - vagyis mintegy háromszáz forintot - kér majd el, a legdrágább program pedig legfeljebb ezer dollárba (több mint kétszázezer forintba) kerülhet a jelenlegi információk szerint - de ezek a paraméterek a végleges bolt indulásáig változhatnak.

Nem fut majd minden app minden gépen

Ahogy az Apple App Store-jában is elérhetőek iPades és iPhone-ra készített alkalmazások, és a Google - korábban Market néven ismert - Play piacterén elérhető programok sem futnak minden androidos eszközön, a Microsoft boltjának kínálata sem lesz univerzális.

Bár a Windows 8 nemcsak hagyományos, x86 rendszerű processzorral szerelt számítógépeken, hanem az eltérő működési elvű, energiatakarékosabb ARM lapkát használó táblagépeken is futtatható lesz, a két technológia inkompatibilitása miatt nem lesz minden egyes szoftver működőképes mindkét környezetben. Bár az [origo]-nak nyilatkozó szakértők szerint a legfontosabb programokat úgy fogják megírni a gyártók, hogy mindkét Windows 8-verzión fussanak, biztosan  lesznek olyan játékok, speciális szoftverek, amelyek csak egyik vagy másik platformon futtathatóak. Szerencsére a rendszer vásárlás vagy letöltés előtt ellenőrzi a látogató rendszerét, így véletlenségből biztosan nem lehet majd rossz verziót telepíteni a gépre, elvileg a játékokból is csak azokat engedi megvásárolni a Store, amely normális minőségben futtatható az adott eszközön.